12-11-2022

Keks rolatić sa bananom

Brz, jednostavan i preukusan kolač koji se ne peče.

Keks rolatić sa bananom | Radio Televizija Budva

Foto: screenshoot

Sastojci:

300 g mljevenog keksa
150 g mljevenih oraha
100 g šećera u prahu
50 ml soka od pomorandže
200 g maslaca

I još:

3 veće banane
100 g čokoladnog namaza (nutela)
15-16 komada polovina jezgara oraha
150 g čokolade
5 kašika ulja

Maslac izvaditi iz frižidera najmanje sat vremena prije pripreme kako bi omekšao. U činiju staviti keks, orahe, šećer u prahu, maslac isjeckan na listiće i sok od pomorandže a onda sve sastojke sjediniti rukom, odnosno umijesiti tijesto sve dok se komadići maslaca lijepo ne rastvore.

Dvije čvršće kese za zamrzavanje rasjeći, one će biti podloga za smjesu i pomoću njih ćemo umotati rolat. Po njima blago posuti mljeveni keks ili šećer u prahu, kako se masa ne bi lijepila prilikom razvijanja. Oklagijom razvući smjesu na debljinu od oko pola centimetra. Opsjeći krajeve kako bi bili ravni pa te viškove utapkati ako negde fali.

Na donjem kraju podloge u tankom sloju namazati čokoladni krem. Na njega staviti banane kojima ste isjekli krajeve pa i njih premazati kremom. Zatim pažljivo, pomažući se kesom, sve uviti u rolat, pritiskajući smjesu da se lijepo priljubi uz banane.

Zatim rolat nježno valjati po podlozi kako bi imao lijep okrugao oblik i kako bi se sve fino sljubilo, banane i omotač. Ostaviti ga na hladnom da se stegne, oko 2-3 sata.

Na pari otopiti čokoladu i ulje. Vrh rolata premazati nutelom i preko nje utisnuti jezgra oraha. Zatim i njih i rolat preliti toplom čokoladnom glazurom i ponovo je ostaviti na hladnom, da se stegne.

Isjeći na parčiće i servirati.

Prijatno!

Izvor: jekajekago