13-09-2024

Konsultantska radionica o rješenju problema otpada u ključnim zonama biodiverziteta

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore organizuje konsultantsku radionicu pod nazivom „Iznalaženje rješenja za probleme otpada u ključnim zonama biodiverziteta“, koja će se održati u ponedjeljak, 16. septembra, sa početkom u 10 časova u hotelu „CUE“ u Podgorici.


Foto: NPCG

"Prepoznajući važnost zaštićenih područja Cme Gore kao centre biodiverziteta, riznice prirodne i kulturne baštine, te kao stubove ekonomske stabilnosti države, neophodno je da ona budu sačuvana u svom postojećem obliku i raznolikosti. Jedna od velikih prijetnji zdravlju nacionalnih parkova, i uopste rastući problem Cme Gore, je problem otpada", navodi se u saopštenju.


Radionica ima za cilj identifikaciju ključnih problema u vezi sa otpadom u zaštićenim područjima.

"Da prije svega, kroz diskusiju prepoznamo najbitnije probleme koje se odnose na otpad u zaštićenim područjima i njihovim kontakt zonama, te zajednički pronađemo prijedloge najboljih rješenja. Ovi predlozi će poslužiti kao dalja baza za buduće inicijative i projekte", saopšteno je iz NPCG.

Radionica je jedna od aktivnosti projekta „FEF OSC Montenegro 2024 PUMP (For a Clean Montenegro!)“, finansiranog je od strane Francuskog Ministarstva Evrope i inostranih poslova, a koji Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore realizuje u partnerstvu sa Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore i NVO Zero Waste Montenegro.