19-06-2024

Krivična prijava protiv fizičkog i pravnog lica iz Budve zbog utaje poreza i doprinosa u iznosu od oko 130 hiljada eura

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala kroz međusektorsku saradnju i sprovođenje zajedničkih aktivnosti sa Sektorom za finansijsko obavještajne poslove, kao i službenicima Poreske uprave Crne Gore, podnijeli su krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, protiv pravnog lica “ROYAL Gradnja BD” d.o.o. Budva i ovlašćenog lica u tom pravnom licu N.G. (35), zbog sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa, saopšteno je iz Uprave policije.


Foto: Pixabay

Naime, sumnja se da je N.G. počinio krivično djelo na način što je u svojstvu odgovornog lica - izvršnog direktora pravnog lica “ROYAL Gradnja BD” d.o.o. Budva kontinuirano tokom 2019. i 2020, postupajući u ime i za račun prijavljenog pravnog lica u cilju izbjegavanja poreskih dažbina, podizao novac u gotovini sa računa ovog pravnog lica kod jedne banke u ukupnom iznosu od preko 1.069.329 eura, bez adekvatne poslovne dokumentacije sa različitim navodnim svrhama plaćanja.

Na taj način je, po osnovu nedokumentovanog podizanja gotovine sa računa utajio porez na dohodak fizičkih lica u iznosu oko 130.000 eura i time ostvario protivpravnu imovinsku korist u naznačenom iznosu, a na direktnu štetu budžeta Crne Gore.

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, u sklopu obavještajnog projekta “EVAZIJA” nastavljaju konkretne, prioritetne, policijsko-tužilačke mjere i radnje na otkrivanju i procesuiranju odgovornih lica u privrednom poslovanju.

Ove aktivnosti će biti istaknute u narednom periodu kao nacionalni prioritet, u cilju zaštite ekonomske stabilnosti, a koja krivična djela sa sveukupnom posljedicom nanose enormne štete po budzet Crne Gore i njenih građana, zaključuje se u saopštenju.