03-04-2021

Ljubičica smiruje nerve i ublažava disajne tegobe

Procvjetali su prvi proljećni ljubičasti cvjetovi svima omiljene biljke.

Ljubičica smiruje nerve i ublažava disajne tegobe | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Uberite ljubičicu u čistoj sredini i napravite čaj, sirup ili sirće, prenosi Magično bilje.

Kombinacija meda i ljubičica idealna je za jačanje imuniteta, kod prehlade i gripa i kao pomoć kod infekcija.

Mirisna ljubičica, (lat. Viola odorata), samonikla je biljka i vijesnik proljeća, koju sa prvim lijepim danima srećemo u vrtu ili u obližnjem parku. Ljubičica cvjeta u martu i aprilu.

Za ljubičicu se još od antičkog doba, zahvaljujući ljekovitim svojstvima, vežu mnoge priče i legende.

Vijekovima je zbog boje bila izvor nadahnuća – grčki vladari su njenu specifičnu boju koristili kao simbol izvrsnosti i plemenitosti, a hrišćanstvo kao znak pokajanja.

Ljekovita svojstva ljubičice

Zbog protivgljivičnih, protvupalnih i antiseptičkih svojstava, list i cvijet ljubičice hiljadama godina primjenjuju se u narodnoj medicini.

Ljubičica sadrži aktivne materije od kojih su najznačajniji saponini, glikozid iridin, jedinjenja salicilne kiseline, gorke materije, eterično ulje i alkaloid odoratin.

Poznato je da je čaj od ljubičice pouzdana pomoć kod bolesti disajnih organa - pomaže kod akutnog i hroničnog bronhitisa, astme, emfizema, pneumokonioze, infekcija disajnih organa, prehlade i gripa, kašlja i promuklosti.

Još u vrijeme antičke Grčke smatralo se da ljubičica smiruje i da pomaže u liječenju glavobolja i nesanice. To je i naučno potvrđeno, kad je u biljci hemijskom analizom otkrivena salicilne kiselina, jednog od osnovnih sastojaka aspirina koji se koristi i kao analgetik.

Cijela biljka pospješuje znojenje, mokrenje i pražnjenje crijeva, blagotvorno djeluje na kožu, sistem za varenje u urogenitalni trakt.

Odlično je sredstvo za detoksikaciju organizma.

Djelovanje ljubičice

ublažava infekcije
pomaže kod glavobolje i migrene
podstiče detoksikaciju organizma
smanjuje bolove
ublažava teskobu, strah i nesanicu
pomaže kod bolesti disajnih organa
Med s ljubičicama za jači imunitet

Kombinacija meda i ljubičica izvrsna je za jačanje imuniteta, kod prehlade i gripa i kao pomoć kod infekcija.

Prikupite dvije šoljice cvjetova i pomiješajte ih u blenderu s jednom šoljicom meda i svježe iscjeđenim sokom od jednog limuna. Uzimajte dva puta, po jednu kašičicu dnevno. Smjesu prespite u teglu i držite je u frižideru.

Sirće s ljubičicama protiv bolova u zglobovima

Napunite teglu sa što više cvjetova. Dodajte bijelo vinsko sirće i ostavite da se cvjetovi natapaju 2-3 sedmice, uz svakodnevno protresanje.

Procijedite i čuvajte u frižideru.

Natopite sirćetom tkaninu ili vaticu i koristite kao oblog koji ćete staviti na bolno mjesto.

Sirup za olakšavanje bolesti disajnih organa

Pomoć kod simptoma prehlade, astme, bronhitisa, kašlja i upaljenog grla, otvara disajne puteve i pomaže u rastvaranju sluzi. Potrebno je 36 gr suvih listova ljubičice, 1,2 l destilovane vode i oko 3 l meda.

Stavite lišće u posudu od nehrđajućeg čelika ili stakla i prelijte s 1,2 l vode.

Ostavite da odstoji preko noći. Sljedećeg jutra zagrejte do ključanja i ostavite da tiho vri 15 minuta, procijedite.

Izmjerite količinu preostale tečnosti i broj koji se dobili pomnožite s tri - tako ćete znati tačnu količinu meda koju treba da dodate tečnosti u posudi.

Lagano zagrijete kako bi se med rastopio i smjesom napunite sterilne tegle. Sirup se koristi jednom dnevno, po 1 čajna kašičica. Čuvajte ga na hladnom mestu i potrošite tokom jedne godine.

Jednom otvorenu teglu čuvajte u frižideru.

Ulje od ljubičice za ublažavanje glavobolje i migrene

Kod problema s glavoboljom i migrenom masirajte sljepoočnice uljem.

Za pripremu potrebna je jedna šaka svježih cvjetova ljubičice i ½ litra maslinovog ulja. Cvjetove ljubičice prelijte maslinovim uljem i ostavite da odstoje pet dana.

Procijedite i čuvajte u boci od tamnog stakla.


Foto. Pixabay
Čaj za smirenje

Narodna medicina čaju od ljubičice pripisuje umirujuće djelovanje. Blagotvorni sastojci ljubičice čine je prikladnim prirodnim sredstvom za pomoć kod nesanice, umora, stresa i glavobolje. Čaj od ljubičice priprema se od cijele biljke.

Za 1 šoljicu čaja potrebno je:

2,5 dcl vode
2 kašičice osušenih i usitnjenih dijelova ljubičice (list, korijen, cvijet)
1 kašika meda
Sušenu ljubičicu prelijte hladnom vodom, stavite na vatru i zagrijte do ključanja. Čaj kuvajte 5 minuta, potom ga procijedite. Ohladite čaj, zasladite ga medom i pijte dok je mlak, po 1 šoljicu, 3 puta dnevno.

Berba i sušenje

Cvjetovi, listovi ili čitava biljka beru se u proljeće, dok se korijen vadi u jesen. Potrebno ju je osušiti u hladu, na prozračnom mjestu.

Izvor: Nezavisne novine