08-09-2024

Međunarodna konferencija o matematičkim i numeričkim metodama za termalne i energetske probleme u Budvi

VI međunarodna konferencija o matematičkim i numeričkim metodama za termalne i energetske probleme okupiće vodeće stručnjake, istraživače i praktičare iz cijelog svijeta, počeće sjutra u Budvi, u Hotelu Mediteran.


Foto: google.maps

Međunarodna naučna konferencija o matematičkim i numeričkim metodama za termalne i energetske probleme – ThermaEComp ima za cilj da okupi istraživače, naučnike, praktičare i studente zainteresovane za ovo nesumnjivo interesantno područje istraživanja, kako bi raspravljali o najnovijim dostignućima i izazovima koje budućnost nosi u ovim oblastima, saopštili su organizatori.

"Energetska situacija u svijetu postaje sve kritičnija i u skladu sa tim uvijek se pojavljuju nova pitanja koja su vezana za energetske transformacije. Mnoga od ovih pitanja su strogo povezana s energetskim i toplotnim problemima, a matematički i numerički modeli postali su ključni za njihovo rješavanje u današnje vrijeme. Rješavanju problema je neophodan interdisciplinarni pristup, koji uključuje društvene i ekološke studije", navode u saopštenju.

U periodu između 1979. i 1997. godine, profesor Ronald W. Lewis i njegove kolege organizovali su niz okupljanja o numeričkim i termalnim problemima. Kasnije su ova naučna okupljanja formalizovana kao Međunarodna naučna konferencija o matematičkim i numeričkim metodama za termalne i energetske probleme – ThermaEComp. Nakon prekida zbog svjetske pandemije COVID-19, predložena je nova serija pod nazivom ThermaEComp, koja sada uključuje šire energetske probleme.

Partneri ove konferencije su Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Swansea i Univerzitet u Napulju "Parthenope" (Università degli Studi di Napoli "Parthenope"), a podržava je i Centar za istraživanje i razvoj vjetroenergetskih i baterijskih sistema (Centre for Research and Development of Wind Energy and Battery Systems).

Prethodno održane ThermaEcomp konferencije bile su u Italiji (2009), Kini (2011), Sloveniji (2014), Sjedinjenim Američkim Državama (2016) i Indiji (2018).

Zvanično otvaranje konferencije će biti u 9 časova. Konferenciju će otvoriti prof. dr Sanja Peković, prorektor Univerziteta Crne Gore za internacionalizaciju.

Konferencija traje do 11. septembra.