15-10-2024

Na carinskom području Crne Gore počela primjena novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema NCTS

Uprava carina je počela sa zvaničnom primjenom Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema na cijelom carinskom području Crne Gore 1. Oktobra. Jedan od uslova za primjenu zajedničkog tranzita je da se tranzitni postupak, korišćenjem nacionalne aplikacije i procedura u skladu sa novim propisima, sprovodi određeni period na nacionalnom nivou, kako bi Evropska komisija utvrdila spremnost Crne Gore za njegovu punu primjenu.


Foto: Media Biro

Za Montenomaks uvođenje novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema ima izuzetan značaj. Primjena je počela od 9. septembra i sada su u novi tranzitni sistem uključene sve carinske ispostave. Predstavnik te špedicije, Stepan Mladenović kazao je da očekuju da će novi sistem omogućiti brže sprovođenje tranzitnog postupka i smanjenje vremena zadržavanja robe na graničnim prelazima.

„Puna implementacija ovog sistema, posebno je značajna za naše klijente u smislu obezbjeđivanja kraćeg tranzitnog vremena, pojednostavljenja administrativnog postupka, kao i mogućeg pozitivnog uticaja na smanjenje cijena transporta i špedicije.

Vjerujemo da će uspješna realizacija ovog projekta značajno doprinijeti daljem razvoju tržišnih uslova za sve naše korisnike i stvoriti ambijent zdrave konkurencije, koja će služiti ukupnom napretku crnogorske privrede“, kazao je on.

Osim NCTS- a, izrađeni su i sistemi upravljanja garancijama i upravljanja rizikom, u skladu sa zahtjevima koje propisuje Evropska komisija, kako bi se obezbijedila zaštita fiskalnih i finansijskih interesa države.

Prema riječima službenice Uprave Carina , Suzane Vujošević uvođenjem novog sistema za analizu rizika takođe je omogućena i bolja kontrola roba u tranzitnom postupku.

„Ulaskom u Konvenciju o zajedničkom tranzitu, novinu će predstavljati i to što zajednički tranzitni postupak uvodi bankarske garancije koje se upotrebljavaju i u drugim državama, dok su do sada upotrebljavane samo na nacionalnom nivou. Tako će se jedna garancija uporebljavati u više država smanjiće se administracija, u smislu da privredni subjekti neće obezbjeđivati garancije posebno u svakoj državi uključenoj u jedan tranzitni postupak, već će na jednom mjestu biti izdata garancija koja se prepoznaje u svakoj od država članica kovencija o zajedničkom tranzitu”, rekla je ona.

Iz Uprave Carina poručuju da uvođenjem novih modernih sistema i tehnologija nastavljaju unapređenje efikasnosti, lakoće prekogranične trgovine, kroz implementaciju konkretnih reformskih aktivnosti za olakšanje trgovine koji će podržati ciljeve ekonomskog razvoja Crne Gore.