10-10-2024

Planinarski klub Vjeverica poziva na 13. pješački dan Kotor – Lovćen – Kotor

Planinarski klub Vjeverica iz Kotora obavještava da ove godine program obuhvata pješačku turu Krstac u dužini od 13,5km uz 950m visinske razlike, sa polaskom u 8h i maratonsku trasu Kotor – Lovćen – Kotor u dužini od 31km i 1650m visinske razlike, sa polaskom u 7h. Prijave su obavezne, a svi detalji se nalaze na fB stranici Kluba.



Cilj manifestacije je promovisanje pješačenja kroz prirodu, boravak u prirodi kao vid zdravog života, kao i prirodnih ljepota zaledja Kotora i padina Lovćena.

Karakteristika ove manifestacije je da trasa vodi kroz vrlo atraktivne prirodne predjele od morske obale preko stjenovitog kotorskog zaledja, do šumovitog dijela Nacionalnog parka "Lovćen". Takođe, trasa prolazi i kroz značajne kulturno povijesne spomenike, kao što su bedemi starog grada Kotora sa tvrđavom Sv. Ivan, stari pješački put Kotor-Njeguši-Cetinje i Njegošev mauzolej na Lovćenu.

Ono što ovaj pješački dan čini posebnim, sem izuzetne raznovrsnosti i atraktivnosti krajolika, kroz koji trasa prolazi, je i podatak da se kreće sa "morske pjene", oko dva metra nadmorske visine, a da se najviša tačka nalazi na oko 1700 metara nadmorske visine.