21-10-2024

Predstave “Nadpop Kojović” i “Svijet mogućnosti” sjutra u Herceg Novom i Novom Sadu: Koprodukcije “Grada teatra” nastavljaju turneju

Ovogodišnje koprodukcije “Grada teatra”, predstave “Nadpop Kojović” i “Svijet mogućnosti” nastavljaju svoj pozorišni život u zemlji i regionu.

Predstave “Nadpop Kojović” i “Svijet mogućnosti” sjutra u Herceg Novom i Novom Sadu: Koprodukcije “Grada teatra” nastavljaju turneju | Radio Televizija Budva

Foto: Grad teatar

U okviru JUK “Herceg festa” u dvorani Park, 22. oktobra biće izvedena predstava “Nadpop Kojović”, po tekstu i u režiji Vide Ognjenović. Predstava je koprodukcija JU “Grad teatar” i Gradskog pozorišta iz Podgorice, a govori o životu i djelu budvanskog hroničara i kanonika Antuna Kojovića. Ovom predstavom je otvoren 38. festival “Grad teatar”.

Istog dana, na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu nastavlja se izvođenje predstave „Svijet mogućnosti“ autora i reditelja Harisa Pašovića, koja je nastala kao zajednički projekat JU “Grad teatar”, East West Centra iz Sarajeva, Srpskog narodnog pozorišta i plesnog centra Tala iz Zagreba.

Ova predstava je proglašena od strane Radio televizije Vojvodine za najbolju predstavu u cjelini na 73. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine koji je održan u Subotici. Žiri, koji je radio u sastavu dr Zoran Maksimović, teatrolog, Molina Udovički–Fotez, dramaturg, i Tatjana Nježić, novinar i publicista, na završnoj sjednici održanoj 3. oktobra, donio je odluku da se nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeli Aljoši Đidiću, za ulogu Borisa u predstavi “Svijet mogućnosti”, a da se nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu dodijeli Milanu Kovačeviću, za ulogu Borisovog oca u istoimenoj predstavi.

Predstava je do sada igrala u više država, u Budvi je premijerno prikazana 14. jula ove godine u okviru 38. festivala „Grad teatar“. Podsjećamo da je ovaj projekat kofinansiran od strane Evropske unije, programom Kreativna Evropa za pozorišne projekte koji je bave tematizacijom života djece i mladih sa smetnjama u razvoju.