04-10-2024

Prvi „Creative Fest Montenegro“: Internacionalni festival kulture, umjetnosti i kreativnih industrija u Petrovcu

MM Digital d.o.o. Budva, uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, organizuje prvi „Creative Fest Montenegro“. Ovaj jedinstveni međunarodni festival, posvećen kulturi, umjetnosti, baštini i kreativnim industrijama, realizuje se kroz Konkurs za sufinansiranje kulturno-umjetničkog stvaralaštva za 2024. godinu.

Prvi „Creative Fest Montenegro“: Internacionalni festival kulture, umjetnosti i kreativnih industrija u Petrovcu | Radio Televizija Budva

Glavni fokus festivala jeste na sinergiji umjetnosti i kulture sa izazovima ekološke održivosti i novih informaciono-komunikacionih tehnologija i vještačke inteligencije. Festival će se održati na nekoliko lokacija u Petrovcu na Moru od 4. do 10. novembra 2024. godine i biće otvoren za svu zainteresovanu javnost. Tokom prva tri dana biće održane radionice sa lokalnim osnovcima, a od četvrtog do sedmog dana trajaće cjelodnevni festivalski program namijenjen široj javnosti.

Cilj ovog festivala jeste da se u Crnoj Gori i regionu doprinese tome da se potencijali koje sa sobom nose umjetnost i kultura što bolje, humanije, etičkije i ekološki održivije valorizuju kroz kulturne i kreativne industrije, odnosno kreativnu ekonomiju i nove tehnologije. Težiće se tome da se različiti akteri sa domaće i međunarodne scene upoznaju i umreže („networking“), kako bi u doglednoj budućnosti ostvarili kreativnu i intenzivnu saradnju. Na ovaj način, uz primjenu visokih estetskih, etičkih, ekoloških i poslovnih načela, u praksi se doprinosi stvaranju izbalansiranog odnosa između umjetnosti i kreativnosti s jedne strane i komercijalnog i biznis sektora s druge.

Partneri festivala su JU Osnovna škola „Mirko Srzentić“, Petrovac na Moru, JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budva, Društvo za kulturni razvoj „Bauo“, Petrovac na Moru i Centar za izučavanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama CIRTIP, Kolašin.

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE NA FESTIVALU

Ovim putem upućuje se javni poziv svima zainteresovanima za učešće na festivalu. Fizička i pravna lica iz Crne Gore i inostranstva, koja se bave umjetnošću, kulturom, baštinom i kulturnim i kreativnim industrijama mogu se prijaviti za učešće na nekom od ponuđenih programa festivala. Isto lice može se prijaviti za učešće samo na jednom programu. Radni jezici festivala su naš i engleski jezik.

Učešće u programu festivala nije komercijalnog karaktera (učesnici ne plaćaju kotizaciju, niti primaju honorare od organizatora). Lica čije učešće bude prihvaćeno imaće obezbijeđen smještaj i ishranu (pun pansion) u Petrovcu na Moru tokom trajanja festivala, a za učesnike/ce iz inostranstva biće plaćeni putni troškovi.

Kao što je ranije naznačeno, prijave se vrše od 20. avgusta do 20. oktobra 2024, popunjavanjem prijave u nastavku, a obavještenje o prihvatanju učešća organizator će poslati do 25. oktobra.

Radujemo se Vašim prijavama, saradnji i druženju u novembru u Petrovcu na Moru na „Creative Fest Montenegro: Internacionalnom festivalu kulture, umjetnosti, baštine i kreativnih industrija“!

Detaljnije o festivalu i prijava na linku:

LINK

https://drustvobauo.wordpress.com/2024/08/20/javni-poziv-na-creative-fest-montenegro-internacionalni-festival-kulture-umjetnosti-bastine-i-kreativnih-industrija/