06-10-2024

Sjutra počinje druga faza semaforizacije ulica u Budvi: Povećana sigurnost za vozače i pješake

Sekretarijat za komunalno stambene poslove je u prvoj fazi Projekta završio radove na semaforizaciji raskrsnice ulica kod hotela Mediteran u cilju unapređenja bezbjednosti učesnika u saobraćaju, odnosno omogućeno je bezbjedno uključivanje u saobraćaj vozila sa bočnih prilaza raskrsnici i bezbjedan prelazak pješaka preko kolovoza.


Foto: Sekretarijat za komunalno stambene poslove

Postavljeni su tasteri za najavu pješaka i detektorske induktivne petlje u kolovozu, da se ne bi prekidao glavni tok ukoliko na bočnim prilazima nema vozila, odnosno ukoliko se pješaci nisu najavili, saopštila je Desa Vlačić iz resornog sekreterijata Opštine Budva.

"Takođe, postavljanjem semafora na kružnoj raskrsnici na Zavala i kratkotrajnim zaustavljanjem vozila na magistrali koja se kreću od Bečića omogućeno je brže uključivanje u kružnu raskrsnicu vozilima koja dolaze iz pravca Cetinja", kazala je ona i najavila da će od ponedjeljka, 7. oktobra započeti druga faza Projekta i izvođenje radova na semaforizaciji kružne raksrsnice kod stadiona Lugovi.

"Uvođenjem savremenih sistema za upravljanje saobraćajnim tokovima, kao što su sistemi za adaptibilno upravljanje svetlosnom signalizacijom/semaforima stvaraju se uslovi za podizanje stepena iskorišćenosti postojećih kapaciteta ulične mreže i njihovo fleksibilno prilagođavanje zahtevima saobraćaja u realnom vremenu, uz istovremeno povećanje nivoa bezbjednosti korisnika (učesnika u soabraćaju)", navodi Vlačić.

U trećoj fazi biće semaforizovane raskrsnice kod restorana Parme i Kužine, radi omogućavanja bezbjednog uključivanja vozila sa bočnih prilaza raskrsnicama i prelazak pješaka preko kolovoza, istovetno kao i na raskrsnici kod hotela Mediteran, ali i uspostavljanje adaptibilnog upravljanja na svim semaforizovanim raskrsnicama u Budvi.

"Postojeće semaforizovane raskrsnice na Jadranskoj magistrali će biti opremljene detektorskim resursima za najavu vozila i pješaka, nakon čega će biti povezane u jedinstven sistem kojim će se adaptibilno upravljati na osnovu saobraćajnih zahtjeva koji su detektovani u realnom vremenu, saopštila je Vlačić.