04-10-2024

Sud za prekršaje u Budvi bilježi rekordan broj predmeta

Sud za prekršaje u Budvi zabilježio je značajan broj predmeta u prvoj polovini 2024. godine. Predsjednik Suda, Marko Đukanović, iznio je podatke koji ukazuju na obradu 16.703 predmeta, od kojih je 70% prvostepenih prekršaja. Ova visoka stopa rada, koja iznosi 103% u odnosu na broj obrađenih predmeta, ostvarena je uprkos smanjenju broja sudija.

Sud za prekršaje u Budvi bilježi rekordan broj predmeta | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva/arhiva

Đukanović je gostujući u jutarnjem programu TV Budva naglasio da je situacija u Ulcinju posebno teška, jer tamo već devet mjeseci nema sudije. Ovaj nedostatak dodatno otežava rad suda, koji se suočava sa povećanim brojem okrivljenih stranih državljana.

„Gotovo svaki treći okrivljeni je stranac, što zahtijeva hitnu obradu predmeta“, istakao je Đukanović.

Kada je riječ o finansijskim aspektima, Sud za prekršaje je na osnovu novčanih kazni naplatio je 1.566.813 eura, što je povećanje od 264.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

„S obzirom na to da se sredstva iz državnog budžeta raspodjeljuju ravnomjerno svim sudovima u Crnoj Gori, smatram da je to neprihvatljivo, s obzirom na naše specifične izazove“, rekao je Đukanović.

Sud se takođe suočava s problemima koji se odnose na zakone o bezbjednosti u saobraćaju i nasilju u porodici. Đukanović je ukazao na činjenicu da, uprkos strogoj kaznenoj politici, svijest građana o ozbiljnosti prekršaja, poput vožnje pod dejstvom alkohola, ostaje na niskom nivou.

„Pored svih mjera, teško se mijenja svijest stanovništva. Nažalost, neki vozači i dalje upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola“, dodao je Đukanović.

Takođe, Sud za prekršaje se suočava sa izazovima u vezi sa kaznenim mjerama protiv roditelja koji ne vakcinišu svoju djecu, a koji su takođe u porastu. U ovoj oblasti, Đukanović je primijetio da se kazne najčešće izriču u relativno malim iznosima u visini od stotinak eura.

„Nadam se da će represivne mjere djelovati na promjenu ponašanja roditelja“, naglasio je Đukanović.

Na kraju, predsjednik Suda za prekršaje u Budvi apeluje na sve relevantne institucije da podrže sud i pomognu mu u suočavanju sa ovim izazovima, kako bi se osigurao pravosudni sistem koji funkcioniše efikasno i pravedno.