03-08-2024

Svjetski dan lubenice: Četiri trika kako odabrati najslađu

Vječita dilema kada govorimo o lubenice je pitanje da li je ona voće ili povrće.

Svjetski dan lubenice: Četiri trika kako odabrati najslađu | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Za breskve, jabuke, maline i banane smo sigurni da su voće, ali šta je s lubenicom? Ako mislite da su one voće, varate se.

Lubenica je čest predmet zabune, jer se zahvaljujući njenoj slatkoći koristi za voćne salate i kao poslastica zbog čega se smatra voćem. Ali, kao i kod dinje, lubenica je plod jednogodišnje biljke što znači da pripada povrću.

Sljedeća dilema koja uvijek izaziva pažnju ljubitelja lubenica je kako odabrati onu najslađu?

Kupovina lubenice često izgleda kao lutrija, nikada ne znate koliko će biti svježa i sočna prije nego što je presječete.

Zato vam donosimo nekoliko trikova kako ćete uvek odabrati onu pravu.

1. Pogledajte pruge

Boja lubenice pokazuje njenu zrelost, a uvijek bi trebalo birati onu koja ima jako izražene pruge po sebi. One treba da budu tamno-zelene i svijetlo-žute boje.

2. Kucnite je

Ova provjera je vrlo popularna, ali mnogi ne znaju koji zvuk pokazuje na to da je lubenica dobra. Ako zvuči šuplje, znači da ima više vode i da je zrela. Suprotno od toga znači da je kora debela i da lubenica još nije zrela.

3. Birajte najtežu

Podignite nekoliko lubenica kako biste pronašli onu koja je najteža – upravo ta ima puno vode i slađa je od ostalih.

4. Gledajte oblik

Uvijek birajte lubenice koje su više okrugle nego ovalne – slađe su i sočnije dok su ovalne često bez ukusa. Takođe, nemojte da zanemarite neobične kvrge po lubenici – ako ih ima, nije dobra, piše Večernji.hr.

(N1)