10-10-2024

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svake godine 10. oktobra, a cilj ovog dana je podizanje svijesti o značaju mentalnog zdravlja širom svijeta i promovisanje važnosti brige o mentalnom zdravlju. Ovaj dan je prvi put obilježen 1992. godine, na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje, i od tada je postao globalni pokret za bolju mentalnu dobrobit.

Svjetski dan mentalnog zdravlja | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pexels

Tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja varira iz godine u godinu, ali uvijek se fokusira na ključne izazove i prioritete u oblasti mentalnog zdravlja. Kroz razne kampanje, radionice, konferencije i druge događaje, ovaj dan pruža priliku da se govori o stigmatizaciji, diskriminaciji i barijerama s kojima se suočavaju osobe s mentalnim poremećajima.

Važno je naglasiti da mentalno zdravlje ne podrazumijeva samo odsustvo mentalnih poremećaja, već i stanje emocionalne, psihološke i socijalne dobrobiti. Nažalost, mentalno zdravlje često je zapostavljeno, iako utiče na sve aspekte života – od međuljudskih odnosa, pa sve do produktivnosti na radnom mjestu.

Jedan od glavnih ciljeva Svjetskog dana mentalnog zdravlja je smanjenje stigme povezane s mentalnim bolestima i pružanje podrške osobama koje se suočavaju s tim izazovima. Ovaj dan takođe služi kao podsjetnik na važnost dostupnosti kvalitetnih usluga mentalnog zdravlja, koje bi trebale biti jednako dostupne svima, bez obzira na socijalni ili ekonomski status.

Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja uključuje razne aktivnosti, od lokalnih do globalnih događaja, a važno je da svi – pojedinci, zajednice, zdravstveni sistemi i vlade – igraju svoju ulogu u poboljšanju svijesti i brige za mentalno zdravlje.