27-09-2024

Svjetski dan turizma

Svjetski dan turizma, koji se obilježava svake godine 27. septembra i koji je ustanovila Svjetska turistička organizacija (STO), ima za cilj podizanje svijesti o ulozi turizma u jačanju lokalnih ekonomija, očuvanju kulturnih baština i promovisanju održivog razvoja.


Foto: STO

Turizam nije samo privilegija, već pravo svih ljudi, bez obzira na njihove fizičke sposobnosti ili finansijske mogućnosti. Na Svjetski dan turizma, STO posebno ističe važnost kreiranja turističkih destinacija i usluga koje su dostupne i prilagođene osobama sa invaliditetom, starijim osobama, ali i putnicima sa nižim primanjima.

Od šetnji kroz očaravajuće evropske gradove, do otkrivanja prirodnih ljepota širom svijeta, Svjetska turistička organizacija svojim radom promoviše turizam koji je inkluzivan i održiv. Kroz projekte koji podržavaju lokalne zajednice i unapređuju pristup putovanjima, STO se zalaže za to da turizam bude pokretač pozitivnih promjena u društvu.

"Na ovaj dan, STO želi da osigura pristupačnost putovanja svima, uključujući osobe sa invaliditetom i one sa nižim primanjima. Bilo da hodate sa štapom, koristite invalidska kolica ili imate ograničena sredstva - svijet vam je otvoren. Putujte!", poručuju na zvaničnom sajtu ove organizacije.