18-09-2024

U Budvi predstavljene aktivnosti povodom popisa poljoprivrede 2024. godine

Popis poljoprivrede 2024. priprema, organizuje i sprovodi Uprava za statistiku, u skladu sa Zakonom o popisu poljoprivrede za 2024. godinu. Popisom će biti obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva (porodično poljoprivredno gazdinstvo i poslovni subjekat, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik) koja ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o popisu poljoprivrede.

U Budvi predstavljene aktivnosti povodom popisa poljoprivrede 2024. godine | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva/arhiva

Popis poljoprivrede je po sadržaju i obimu, najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje u statistici poljoprivrede koje se sprovodi na svakih deset godina u skladu sa jedinstvenim standardima UN, FAO i Evropske komisije.

Cilj Popisa poljoprivrede je da se obezbijede međunarodno uporedivi podaci o strukturi poljoprivrednih gazdinstava kojim će se prikazati realna slika poljoprivrede u Crnoj Gori i na osnovu kojih će se planirati i donositi odgovarajuće odluke za njen razvoj.

Popisom poljoprivrede prikupljaju se podaci o broju poljoprivrednih gazdinstava, površini korišćenog poljoprivrednog zemljišta po kategorijama korišćenja, stočnom fondu po vrstama i kategorijama, licima koja učestvuju u poljoprivrednoj proizvodnji prema polu, objektima za smještaj stoke, mašinama, opremi i dr. Podaci dobijeni popisom poljoprivrede koristiće se za kreiranje održive agrarne politike kako bi gazdinstva mogla bolje planirati poljoprivrednu proizvodnju i koristiti fondove podrške na nacionalnom i evropskom nivou.

Popisivanje gazdinstava izvršiće se u periodu od 1. oktobra do 1. decembra 2024. godine. Prikupljanje podataka vršiće se metodom intervjua i direktno na terenu popisivači unose podatke kroz aplikativni model instaliran na elektronskim uređajima. Lice koje se obuhvata popisom poljoprivrede dužno je da u njemu učestvuje, odnosno da odgovori na sva pitanja i da na svako pitanje da tačan i potpun odgovor u skladu sa Metodologijom.

Javni poziv za izbor učesnika u Popisu je objavljen 3.9.2024. godine i njime je planirano angažovanje 45 instruktora i 149 popisivača.

Svi neposredni izvršioci Popisa (popisivači, instruktori, državni instruktori, kontrolori i druga lica) dužni su da čuvaju kao službenu tajnu sve podatke o popisanim poljoprivrednim gazdinstvima do kojih dolaze u toku popisivanja. Prikupljeni individualni podaci o poljoprivrednim gazdinstvima mogu se koristiti isključivo u statističke svrhe.

Uprava za statistiku će preliminarne rezultate Popisa poljoprivrede objaviti najkasnije u roku od 90 dana od dana završetka Popisa poljoprivrede, na zbirnom nivou za teritoriju Crne Gore.