25-06-2024

Udruženje hotela CG: Prijava radnika značajno olakšana, uključiti hotelijere i ugostitelje u proces donošenja odluka

Prema riječima Nikole Pejovića iz Udruženja hotela Crne Gore, hotelijeri su ove sezone uglavnom zadovoljni, kako duž obale od Ulcinja do Herceg Novog, tako i u sjevernom dijelu zemlje.


Foto: Portal RTV Budva/Arhiva

"Nadamo se da će popunjenost hotela biti zadovoljavajuća, možda ne kao prošle godine, ali ako bude i približno, bićemo zadovoljni", izjavio je Pejović gostujući u jutarnjem programu TV Budva.

Kako ističe, prema dostupnim podacima, većina hotela u Crnoj Gori je otvorena i popunjenost se kreće između 60 i 70 procenata. Struktura gostiju ostaje slična kao prethodnih godina, sa najviše posjetilaca iz regiona, ali i iz Italije, Njemačke, Holandije, Francuske, dok su ove godine prisutni i gosti iz Amerike koji dolaze kruzerom.

Turistička organizacija Budve objavila je da trenutno u Budvi boravi oko 22.000 gostiju, a Pejović napominje da ovi podaci uključuju privatne smještaje, hotele, kao i veliki broj radnika iz regiona koji dolaze da rade tokom sezone.

Naime, radna snaga dolazi iz svih krajeva svijeta, uključujući Nepal i Indiju.

"Prijava radnika ove godine ide mnogo brže zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova koja je ubrzala proces papirologije i apliciranja", navodi on.

Pored toga, od januara 2025, stopa PDV-a u biće jedinstvena i iznosiće 10 do 15 procenata, a Pejović izražava žaljenje što ista nije stupila na snagu ranije, jer bi značajno olakšala poslovanje hotelijerima.

Pejović apeluje na lokalnu upravu da uključi privredu, udruženja ugostitelja i hotelijera u proces donošenja odluka, jer su oni ti koji imaju prvi kontakt sa gostima, vodičima i prevoznicima, zbog čega mogu pružiti precizne informacije sa terena i predočiti probleme koji se javljaju u samoj praksi.