30-07-2024

Hotelijeri zabrinuti zbog predloga povećanja stope PDV-a

Članovi Udruženja hotela Crne Gore održali su sastanak u hotelu Mediteran u Bečićima kako bi izrazili mišljenja i stavove u vezi sa nedavno predstavljenim nacrtom fiskalne strategije za period do 2027. godine. Za njih je problematičan predlog da se PDV sa sedam uveća na 15 odsto, što bi kako smatraju ugrozilo njihovo funkcionisanje, ali i konkurentnost destinacije.

Hotelijeri zabrinuti zbog predloga povećanja stope PDV-a | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen/yt

Nacrt fiskalne strategije koji je Vlada utvrdila za period od 2024. do 2027. godine, pored ostalog predviđa i reformu snižene stope PDV-a, a crnogorski hotelijeri kao sporno vide povečanje PDV-a za usluge smještaja sa sedam na 15 odsto. To bi smatraju oni dovelo do smanjene konkurentnosti turizma u našoj zemlji i otežanog poslovanja hotelijera i ugostitelja.

Iz ugla Udruženja hotela problematiku je za Polis pojasnio predsjednik Nikola Pejović.

"Oni planiraju da naprave jedan PDV za sve i za hranu i za smještaj. Da to bude 15 odsto i da bude srednja stopa sve jednaka, da li će to tako biti, ili neće to ćemo da vidimo. Biće tu još promjena i dogovora, tako da se nadam da ćemo pronaći neki zajednički modul i rješenje jer svi živimo jedni od drugih. Isto kao što država živi od privrede tako i mi živimo sa državom, ne možemo ići đonom jer ćemo doći kao Grčka za dvije tri godine pa ćemo završiti na vr' glave i ništa nismo uradili", kazao je Pejović.


Foto: printscreen/yt

On poručuje da je o ovom pitanju potreban širi i inkluzivniji dijalog.

"Ono što mi zamijeramo je to što se nije konsultovala privreda, jednim dijelom jeste, a jednim nije. Mi ćemo da napravimo neke analize i podatke i sa takvim dopisom ćemo ići prema Vladi i prema Ministarstvu turizma i nadamo se da će imati sluha za nas", naveo je.

Svoju zabrinutost hotelijeri su podijelili i sa novoizabranom ministarkom turizma Simonidom Kordić.

"Ministarstvo postoji jer postoji turizam i jedni drugima moramo da budemo leđa, da se pratimo i razumijemo. Dobili smo pozitivan odgovor od ministarke i očekujemo skori razgovor i da ćemo da uradimo sve za dobrobit turizma", zaključio je Pejović.

Iz Udruženja hotela su kazali da žale što nisu učestvovali na sastancima na kojima su razmatrana nova zakonska rješenja za turističku djelatnost, ali se nadaju da će se pronaći konsenzus.

Podsjetimo, u nacrtu fiskalne strategije koji je javnosti predstvaljen prošle sedmice našao se set mjera koje su predložene u cilju kompenzovanja smanjenja prihoda države po osnovu smanjenja poreskog opterećenja na zarade.