09-08-2024

Udruženje podstanara: Umjesto poboljšanja kupovne moći, suočavamo se sa još većim teretom dugova

Program Evrope Sad 2, koji se predstavlja kao ključni korak ka ekonomskom razvoju i poboljšanju životnog standarda, u stvarnosti donosi ozbiljne izazove za obične građane Crne Gore, dok se u isto vrijeme čini da koristi samo određenim sektorima, posebno bankarskim, saopšteno je iz Udruženja podstanara Crne Gore.

Foto: Pexels

Kako navode, jedini stvarni benefit ovog programa čini se da će imati bankarski sektor u Crnoj Gori.

"Dok se s jedne strane hvalimo ekonomskim reformama i napretkom, s druge strane, svi smo svjesni da je gotovo svaki građanin Crne Gore prezadužen i u raznim oblicima bankarskog dužničkog ropstva.
Ono što je još zabrinjavajuće jeste da će veće plate, koje se često najavljuju kao rezultat ovih programa, u praksi dovesti do povećanja cijena i potreba za većim kreditima. Životne potrebe, nažalost, diktiraju naše troškove, a inflacija neprekidno galopira, obezvrjeđujući naš novac. Umjesto da vidimo poboljšanje kupovne moći, suočavamo se sa još većim teretom dugova", ističe se u saopštenju.

Pored toga, iz Udruženja podstanara navode da je vrijeme je da građani preispitaju povjerenje u političke lidere, te da se zapitaju da li su ovi programi zaista u njihovom interesu.

"Ili samo služe da obezbijede beneficije za strane bankarske interese i njihove servilne domaće interesdžije, dok nama ostavljaju još teže uslove života i još veće dugove. Građanski otpor je jedini istinsko suprostavljanje uništavanju države i njenih građana. Sve ostalo je zaslijepljenost, politička servilnost, strah", zaključuje se u saopštenju.