09-09-2024

Živković: Svaki osmi građanin u podstanarskom statusu

Udruženje podstanara Crne Gore već tri godine vodi borbu protiv nepravde koja pogađa veliki broj porodica širom zemlje, a kako navodi predsjednik Udruženja Dragan Živković, svaki osmi građanin u Crnoj Gori nalazi se u podstanarskom statusu.


Foto: Pexels

"Od samog osnivanja, naše aktivnosti su usmjerene ka ispravljanju nepravde koja decenijama pogađa podstanarske porodice. Sada dodatno intenziviramo našu borbu, s ciljem da osiguramo ono što bi trebalo biti pravo svakog građanina u svakoj normalnoj državi – siguran dom", ističe Živković za Radio Budva.

Prema statističkim podacima, na desetine porodica ostalo je bez šanse da stekne vlastiti dom, dok s druge strane postoji na hiljade praznih stanova. Situacija je, kako objašnjava Živković, porazna za državu koja teži članstvu u Evropskoj uniji.

"Svaki osmi građanin Crne Gore nalazi se u podstanarskom statusu. Država ne nudi nikakvu priliku za rješavanje tog problema, jer ne postoji nijedan državni projekat koji bi omogućio podstanarima da dođu do krova nad glavom. Apelujemo godinama, tražimo subvencije, pomoć, pa čak i uvođenje registra podstanara kako bismo imali precizne informacije, ali svi ostaju gluvi na naše apele", dodaje on.

Živković zaključuje da podstanari sada moraju da preuzmu inicijativu i da se izbore za svoja prava, bez oslanjanja na pomoć države.

M.O.