18-09-2024

Usamljenost opasnija po zdravlje od gojaznosti

Usamljenost je pogubna po zdravlje i povećava rizik od rane smrti za 50 odsto. Stručnjaci upozoravaju da je samoća smrtonosnija od gojaznosti i da je treba smatrati veoma rizičnom, prenosi „Njujork post”.

Usamljenost opasnija po zdravlje od gojaznosti | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Osobe sa lošim društvenim vezama imaju duplo veći rizik od rane smrti u poređenju sa onima koji se druže i imaju mnogo prijatelja.

- Povezivanje sa drugim ljudima se smatra jednom od osnovnih ljudskih potreba, ključnom za dobrobit i opstanak jedinke – istakla je dr Džulijan Holt-Lunsted, profesorka psihologije na Univerzitetu Brigam Jang, i dodala da postoje jaki dokazi da socijalna izolacija i usamljenost znatno povećavaju rizik od prerane smrti.

Ekstremni primjeri pokazuju da djeca koja vrijeme provode uglavnom u stanovima i nemaju direktan kontakt sa ljudima u spoljnoj sredini, vrlo često ne uspijevaju da ostvare socijalni kontakt i kada odrastu, takve osobe generalno ranije umiru.

Smatra se da osjećaj usamljenosti čini da se ljudi osjećaju psihički i fizički lošije, a oni koji su usamljeni imaju tendenciju da trpe teže simptome i kasnije se javljaju ljekaru kada su bolesni, od onih koji ne žive u osami.

(B92)