25-09-2024

Većina slučajeva govora mržnje u Crnoj Gori ostaje nekažnjena

Na sastanku u Podgorici, koji je održan juče, Centar za istaživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) je okupio urednike crnogorskih medija kako bi razgovarali o saradnji na projektu „Reporting Diversity Network“, koji se fokusira na borbu protiv govora mržnje u medijima.


Sa sastanaka, Foto: Portal RTV Budva

Predsjednica CIN-CG, Milka Tadić Mijović, naglasila je važnost saradnje među medijima u borbi protiv govora mržnje. U svom govoru, Mijović je istakla da je monitoring koji je sproveden tokom prethodnih godina otkrio zabrinjavajuću prisutnost govora mržnje u medijima.

„Kada smo počinjali da radimo ovaj projekat, mislili smo da i nema toliko primjera govora mržnje u našim medijima, onda smo shvatili da ga ima svuda“, izjavila je Mijović, dodajući da „skoro svi slučajevi govora mržnje prođu nekažnjeno“.

Osim etničkih manjina i žena, Mijović je skrenula pažnju na to da su novinari, mediji i članovi nevladinih organizacija takođe često meta govora mržnje.

„Društvene mreže dodatno podstiču ovaj problem, a trenutno nemamo dobrih odgovora kako da se to obuzda“, kazala je Mijović.

Takođe je najavila organizaciju treninga za novinare, koji će voditi stručnjaci iz Londona u oktobru. Cilj je ojačati kapacitete novinara i medija u suzbijanju govora mržnje.

Tokom diskusije, prisutni su razmijenili iskustva o rezultatima monitoringa sprovedenog od 2021. godine, koji je pokazao da su politički akteri i neregistrovani mediji značajni doprinosioci širenju govora mržnje.

Tokom predstavljanja monitoringa, predstavnici CIN-CG su izložili rezultate kontinuiranog praćenja govora mržnje i širenja problematičnih narativa. Analiza Ane Nenezić obuhvatila je monitoring slučajeva od 2021. do ove godine, tokom kojeg je registrovano različitih vrsta slučajeva govora mržnje u tradicionalnim medijima i na društvenim mrežama. Najveći broj incidenata govora mržnje dešava se na etničkoj osnovi, a značajna je i prisutnost govora mržnje zasnovanog na rodnom identitetu i seksualnosti.

„Od 162 incidenta koja su analizirana, 51 incident bio je na etničkoj osnovi, što čini preko 30% ukupnog broja. Takođe, govora mržnje na rodnoj osnovi bilo je gotovo 25%, a na religijskoj osnovi prisutno u gotovo svim ostalim incidentima“, saopšteno je na sastanku.

Najčešći počinioci, kako su istakli, su političari, koji koriste zapaljive narative da bi izazvali političku polarizaciju i ostvarili lične interese.

Takođe, istakli su i to da su novinari, mediji i članovi nevladinih organizacija takođe često mete govora mržnje.

„Društvene mreže dodatno podstiču ovaj problem, a trenutno nemamo dobrih odgovora kako da se to obuzda“, kazali su iz Centra za istraživačko novinarstvo.

Na sastanku je najavljen i trening za novinare, koji će voditi stručnjaci iz Londona u oktobru, sa ciljem jačanja kapaciteta novinara u suzbijanju zapaljivih narativa.

CIN-CG je pozvao sve prisutne da se aktivno uključe u borbu protiv govora mržnje, podstičući ih da nominuju novinare za predstojeće treninge. Dodatne nformacije o projektu, kao i Izvještaj o monitoringu govora mržnje u medijima u crnoj gori, možete pronaći na ovom linku

Sastanku su prisustvovali urednici više crnogorskih medija, uključujući i predstavnike medijske kuće RT Budva iz sve tri redakcije, Televizije, Radija i Portala.

D.B.