13-09-2024

(VIDEO) Svečano otvoren prvi Kongres hematologa Crne Gore u Bečićima

Prvi kongres Udruženja hematologa Crne Gore sa međunarodnim učešćem počeo je juče u Bečićima i trajaće do 15. septembra.


Foto: Media Biro

Kako je najavljeno, u naučnom dijelu programa učestvovaće 57 eminentnih inostranih predavača i moderatora iz oblasti hematologije i srodnih grana, iz Španije, Velike Britanije, Grčke, Turske, Albanije, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije. Crnu Goru će predstavljati 22 predavača i moderatora kroz sesije i panele. Takođe, programom je obuhvaćeno pet plenarnih predavanja eminentnih stručnjaka iz inostranstva.

Održavanje kongresa idealna je prilika da se javnost prisjeti svih koji su doprinijeli razvoju crnogorske hematologije. U to ime, uručeni su sertifikati ljekarima, profesorima i utemeljivačima ove zahtjevne grane medicine.

Ispred Udruženja hematologa Crne Gore i organizacionog odbora prisutnima se obratila dr Enisa Žarić, predsjednica Kongresa i predsjednica Udruženja hematologa Crne Gore.

“Teme kongresa obuhvataju najnovija dostignuća u dijagnostici i liječenju malignih hematoloških bolesti, kao i benignoj hematologiji, hemostazi, transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze – terapijskoj proceduri na čijem razvoju aktuelno radimo u Crnoj Gori, kao i savremenom tretmanu CAR-T ćelijama. Nadam se da će poruke naših predavača biti vodilje u trenucima kada budemo imali pacijente ispred nas, jer prije svega razmjena znanja je put dobrobiti za naše pacijente, onako kako smo se opredijelili polaganjem zakletve”, kazala je ona.



Kako je istakla u svom obraćanju, pored naučnog dijela Kongresa, u okviru programa su planirani i satelitski simpozijumi u kojima su zastupljeni, sem predavača iz Crne Gore, i eminentni predavači iz Njemačke, Turske, Holandije, Slovenije, Srbije, Grčke, Hrvatske, Sjeverne Makedonije.

“Program je obuhvatio i naše kolege iz dijagnostike koje su od neprocjenjivog značaja za adekvatan pristup našim pacijentima, i koji će svojim učešćem doprinijeti uspjehu ovog kongresa. Osvjetljivanje puta napretka u medicini, posebno mladim ljekarima, je suština naših simpozijuma i kongresa. Zato smo u program uvrstili i sesiju mladih hematologa, doktoranada ili mladih doktora medicinskih nauka iz naše zemlje i regiona i sa velikim zadovoljstvom im omogućili platformu za prezentaciju sopstvenih rezultata na međunarodnoj stručnoj i naučnoj sceni”, poručila je dr Enisa Žarić.

Nakon nje, na Kongresu je govorila predsjednica Naučnog odbora kongresa prof. Dr Jelenu Bila iz Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije.

“Kao hematolog želim da vam izrazim lični osjećaj počastvovanosti zbog ukazanog povjerenja predsjedništva Kongresa da aktivno učestvujem u stručnoj organizaciji uz kolege iz Kliničkog centra Crne Gore. Kao redovni profesor na Medicinskom fakultetu, želim da istaknem tradiciju naučne i stručne saradnje moje matične kuće, Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije i Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji za rezultat naučne i stručne saradnje sada ima generacije sjajnih stručnjaka, uvaženih ljekara, nastavnika Medicinskog fakulteta u Podgorici koji su prepoznati u svojoj matičnoj zemlji, na Balkanu i u Evropi”, kazala je ona.

Bila je podsjetila da Udruženje hematologa Crne Gore aktivno učestvuje u radu Balkanske mijelomske grupe i snažno podržava sve aktivnosti pomenute stručne grupe.



U ime Kliničkog Centra Crne Gore obratio se direktor dr Aleksandar Radović, koji je tom prilikom govorio o svojoj viziji razvoja hematologije u Kliničkom Centru Crne Gore. On je podsjetio da je prilikom svog osnivanja Udruženje hematologa Crne Gore brojalo je svega četiri člana.

“Danas, sa 15 članova, svjedočimo rastu ovog udruženja, ali i jačanju kapaciteta našeg društva u borbi protiv hematoloških oboljenja. Ovaj napredak ohrabruje, ali nas istovremeno podsjeća na izazove s kojima se i dalje suočavamo. Crna Gora ima tri, četiri ljekara na hiljadu stanovnika, dok je evropski prosjek između četiri i šest, pa je jasno da je pred nama još mnogo posla. Stvaranje, razvoj i usavršavanje stručnog kadra mora biti prioritet za naš zdravstveni sistem. Iako smo u hematologiji napravili značajne iskorake, potrebno je da dalje strateški i institucionalno jačamo kadrovske i infrastrukturne resurse KCCG, što će direktno uticati na kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite u Crnoj Gori”, poručio je on.

Radović je najavio da će Klinički centar Crne Gore, u saradnji sa Vojno medicinskom akademijom iz Beograda, do kraja 2024. godine obaviti prvu transplantaciju matičnih ćelija.

“Ovo je izuzetno značajan korak za naše pacijente, posebno za one koji boluju od teških hematoloških bolesti. Izgradnja i opremanje sterilne sobe privodi se kraju, a nabavka neophodnih lijekova, koji do sada nisu bili na listi odobrenih, je u završnoj fazi. Takođe, Zavod za transfuziju krvi je uložio velike napore u pribavljanju opreme potrebne za delikatne procedure poput transplantacije koštane srži”, kazao je on.



Ministarstvo zdravlja sprovodeći politiku Vlade Crne Gore u kontinuitetu radi na unapređenju zdravstvenog sistema, a hematologija je svakako u vrhu prioriteta, kazao je u svom obraćanju ministar zdravlja Crne Gore. dr Vojislav Šimun.

“To potvrđujemo i projektom izgradnje nove Klinike za hematologiju čija je realizacija u toku. U završnoj fazi je priprema potrebne dokumentacije, pa se očekuje da tender za izvođenje radova bude raspisan do kraja tekuće godine. Prateći savremene terapijske trendove napravljene su i značajne izmjene u listi ljekova u odnosu na prethodni period. Te izmjene će uticati na ostvarenje savremenih terapijskih opcija i tako omogućiti adekvatno ostvarenje adekvatne zdravstvene zaštite hematološkim pacijentima”, kazao je on.



Na prvom Kongresu hematologa sertifikati su uručeni Dr Đoku Jočiću, osnivaču Odjeljenja hematologije u okviru KBC Podgorica. Prof. dr Dragani Stamatović, koja je radnu karijeru provela u Klinici za hematologiju VMA. Dr Anki Popović, bivšoj predsjednici Udruženja hematologa Crne Gore koja je takođe radila kao načelnica Centra za hematologiju do kraja 2023. godine. Prof dr Miloradu Bakiću, prvom dekanu Medicinskog fakulteta u Podgorici i prof. dr Trifunu Mujoviću, pedijatru, hematologu i nekadašnjem profesoru na Medicinskom fakultetu.




(Media Biro)