21-04-2023

Za dvije godine 350 slučajeva nasilja u školama

Za dvije godine u crnogorskim osnovnim i srednjim školama evidentirano je oko 350 slučajeva nasilja, navodi se u dokumentu sa kojeg je Ministarstvo prosvjete skinulo stepen tajnosti. U istom periodu evidentirano je i 30 slučajeva vandalizma u školama.

Za dvije godine 350 slučajeva nasilja u školama | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Ministarstvo prosvjete ukinulo je stepen tajnosti i danas objavilo Završni izvještaj o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori, sa Akcionim planom za 2019-2021. godinu.

U dokumentu se navode i podatke iz Informacionog sistema obrazovanja (MEIS).

“Unijet je 191 slučaj nasilja u osnovnim školama i 97 u srednjim u školskoj 2019/2020. godini. U školskoj 2020/2021. godini evidentirano 47 slučajeva nasilja u osnovnim školama i 21 slučaj nasilja u srednjim školama i to vršnjačkog nasilja 35 slučajeva u osnovnim školama, a u srednjim 14”, navodi se u dokumentu koji je danas objavljen na sajtu Ministarstva prosvjete.

Kako se navodi školske 2019/2020. godine evidentirano je 28 slučaja vandalizma u osnovnim srednjim školama, dok su školske 2020/2021. godine evidentirana samo dva slučaja vandalizma u osnovnim školama.

“Podaci ukazuju da je broj evidentiranih slučajeva značajno manji uzevši u obzir okolnost da se rad ustanova odvijao u kontekstu pandemije COVID-19”, navodi se u dokumentu.

Kako piše u dokumentu ključni izazov tokom realizacije Programa u odnosu na taj cilj takođe su okolnosti pod uticajerm COVID-19, prije svega jer su zahtijevale novu organizaciju rada škola, nastave, usmejravanje ka digitalnim platformama, učenju na daljinu, više nego prema bezbjednosnim mjerama.

“U MEIS aplikaciji unaprijeđen je modul, koji se odnosi na rad pedagoško-psiholoških službi, evidencijom slučajeva vršnjačkog nasilja. Kreirano je uputstvo za unos podataka. Modul je implementiran u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama”, stoji u dokumentu.


(Mina)