02-10-2024

Braunović zadovoljan učinkom Komunalne inspekcije tokom ljetnje sezone

Komunalna inspekcija i policija Opštine Budva, uprkos smanjenom broju kadra, uspješno su savladali izazove turističke sezone, kazao je Vladan Braunović, načelnik ove službe.

Braunović zadovoljan učinkom Komunalne inspekcije tokom ljetnje sezone | Radio Televizija Budva

Braunović/Foto: printscreen

On je gostujući u jutarnjem programu TV Budve detaljno objasnio rezultate i izazove s kojima su se suočavali.

„S obzirom na značaj Budve kao turističke destinacije, morali smo da radimo u većem obimu posla nego prethodnih godina. Budva učestvuje sa preko 50% u crnogorskom turizmu, pa samim tim raste i obim naših aktivnosti. Nažalost, nismo imali dovoljan broj ovlašćenih lica, komunalnih inspektora i policajaca, ali to nas nije spriječilo da postignemo izvanredne rezultate. Kolege su radile vanredno i prekovremeno, često produžavajući radno vrijeme do jutarnjih sati,“ dodao je on.

Prema njegovim riječima, od januara do kraja avgusta izrečeno je 7.463 prekršajna naloga, što je gotovo duplo više nego u istom periodu prošle godine.

„Ukupna vrijednost kazni već je dostigla 555.000 eura, što je cifra koju smo prošle godine dostigli tek krajem decembra. S obzirom na to da je sezona završena, smatram da smo postigli odličan rezultat,“ kazao je.

Braunović je istakao da su najčešći prekršaji nepropisno parkiranje, vanpijačna prodaja, zauzimanje javnih površina i buka u ugostiteljskim objektima i stambenim zgradama.

„Mi svakodnevno kontrolišemo buku u ugostiteljskim objektima, naročito u večernjim satima, po prijavama građana. S obzirom na velik broj prijava, naši komunalni policajci su često na terenu i postupaju po svakoj prijavi. Svakodnevno smo sankcionisali nepropisno zaustavljanje i parkiranje taksista. Takođe, imali smo slučajeve da taksisti iz drugih opština pokušavaju da rade na teritoriji Budve, što je strogo zabranjeno, i te prekršaje smo takođe sankcionisali,“ objasnio je on.

Kada je riječ o pauk-službi, Braunović je naglasio da su u špicu sezone uklanjali i do 100 vozila dnevno.

„Imali smo četiri pauk-vozila na teritoriji opštine, od kojih su dva bila u Budvi, a po jedno u Pržnu i Petrovcu. To je bio ključan alat u održavanju komunalnog reda, naročito zbog problema s parkiranjem,“ istakao je.

Braunović je apelovao na građane da budu odgovorni i uklone havarisana vozila koja zauzimaju parking mjesta, jer će u suprotnom inspekcija morati da sprovede postupak njihovog uklanjanja, što podrazumijeva visoke kazne.

„Naše kolege daju svoj maksimum, ali broj prijava je izuzetno veliki. S obzirom na to, nadamo se da ćemo do naredne turističke sezone ojačati kadrovski kapacitet,“ zaključio je načelnik Braunović.

J.M.