01-04-2021

Danas počinje Nedjelja zdravlja

Nevladina organizacija CAZAS realizovaće narednih sedam dana kampanju "Nedjelja zdravlja", koja će, kako je saopšteno, ove godine biti fokusirana na zdravstvene izazove koji među populacijom mladih i ranjivih grupa tokom pandemije još više dolaze do izražaja.

Danas počinje Nedjelja zdravlja | Radio Televizija Budva

Iz CAZAS-a su kazali da „Nedjelja zdravlja“ tradicionalno počinje 1. aprila, na Svjetski dan borbe protiv alkoholizma, i traje do 7. aprila – Svjetskog dana zdravlja.

Kako su naveli, u skladu sa globalnim sloganom povodom dana zdravlja „Za pravedniji i zdraviji svijet“, program „Nedjelje zdravlja“ usmjeren je na mlade, ranjive grupe i prava pacijenata.

Iz te NVO su naglasili da su sve aktivnosti usklađene sa epidemiološkom situacijom.

„Iako pandemija COVID19 značajno utiče na zdravlje svih građana i građanki u svijetu, ne smijemo dozvoliti da ranjive grupe i mladi ostanu zanemareni“, poručili su iz CAZAS-a.

Prema njihovim riječima, sistem mora voditi računa da podjednako brine i o drugim zarazanim i nezaraznim bolestima u Crnoj Gori.

„Zbog čega se ove godine „Nedjelja zdravlja" i fokusira na one zdravstvene izazove koji među populacijom mladih i ranjivih grupa tokom pandemije još više dolaze do izražaja“, dodaje se u saopštenju CAZAS-a.

Ta NVO „Nedjelju zdravlja“ sprovodi u saradnji sa Kancelarijom za mlade Podgorica, kroz projekat „Unaprjeđenje lokalnog odgovora na potrebe mladih i ranjivih kategorija u Glavnom gradu“, koji finansira lokalna urava.