07-07-2024

Građanska akcija: U službenom listu bez podataka koji su kandidati dobili odbornički mandat

Saopštenje Građanske akcije dr Božidara Vujačića prenosimo integralno.

Građanska akcija: U službenom listu bez podataka koji su kandidati dobili odbornički mandat | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, PR Centar

Obzirom da u konacnim rezultatima izbora za izbor odbornika u SO Budva nema podataka, koji su kandidati dobili mandat, sjednici će prisustvovati kandidati za odbornike a ne odbornici. Predsjednika Skupštine biraće kandidati za odbornike, a ne odbornici. Konačni rezultati izbora za izbor odbornika u SO Budva objavljeni su u službenom listu i tako stupili na snagu, bez podataka koji su kandidati dobili odbornički mandat.

Na početku konstitutivne sjednice predsjednik OIK pročitaće izvještaj o rezultatima izbora i upoznati javnost, koji kandidati su dobili odbornički mandat, izvještaj se ne objavljuje u službenom listu. Nakon što se pročita izvještaj za riječ se javlja predsjedavajući, koji je ustvari najstariji kandidat za odbornika, koji je pozvan od strane OIK da prisustvuje sjednici i kaže: Podnošenjem ovog izvještaja stekli su se uslovi za verifikaciju mandata odbornicima!

Najstariji odbornik preuzima ulogu službenog lista i kao kandidat za odbornika on garantuje, potvrđuje, svjedoči da su se stekli uslovi za verifikaciju mandata odbornicima, koji su ustvari samo kandidati, jer ne može najstariji kandidat za odbornika da im da snagu odbornika, već to može samo objava konačnih rezultata izbora sa njihovim podacima u službenom listu.

Šta bi se desilo kada nastariji kandidat za odbornika, kao predsjedavajući odbije da potvrdi da su se stekli uslovi za verifikaciju odborničkih mandata, kandidatima za odbornike? Ne bi se mogli verifikovati mandati.

Kandidati za odbornike kojima je umjesto objavom u službenom listu mandate verifikovao predsjedavajući najstariji kandidat, na istoj sjednici biraju predsjednika Skupštine.

Crna Gora ne može ispuniti ni v od vladavine prava, kada ne dozvoljava građanima da biraju odbornike nego ih biraju partije i kada dozvoljava najstarijem kandidatu za odbornika da umjesto službenog lista verifikuje odborničke mandate kandidatima za odbornike.

Ono što je najgore za Crnu Goru je da takve izbore i odbornike prihvata EU, zbog čega cijela politička scena, nevladin sektor, nezavisni intelektualci, Zaštitnik, javni servis i drugi ćute.