28-06-2024

Gradovi kad padne mrak: Lokalna akciona grupa Budve izabrala aktivnost koja će biti testirana ove godine

Na petom sastanku Lokalne akcione grupe Budve projekta "Gradovi kad padne mrak", održanom juče u Omladinskom klubu Budva, koordinator projekta Luka Mihailović izjavio je da se projekat unapređenja noćne ekonomije grada razvija u odličnom smjeru, te da su na sastanku predočene brojne inovativne ideje koje su rezultirale konkretnim predlozima za dalji razvoj u ovoj oblasti. Pored toga, koordinatorka Lokalne akcione grupe Marija Lazarević je najavila formiranje Vijeća za noćnu ekonomiju koje će se baviti koordinacijom i razvojem noćnog života u Budvi.


Foto: Portal RTV Budva

Jedna od ključnih aktivnosti koja je izglasana jeste aktiviranje maslinjaka kao mjesta za organizaciju određenih kulturnih dešavanja. Gradska arhitektica Jelena Lazić istakla je značaj maslinarstva za lokalnu zajednicu, naglasivši da Maini treba da postanu centar maslinarstva i projekata vezanih za ovu oblast. Lazić je predložila da se maslinjaci koriste kao mjesta za organizaciju kulturnih manifestacija, čime bi se dodatno ojačala kulturna ponuda grada.


Foto: Portal RTV Budva

Pored toga, na sastanku je navedeno i da u Budvi postoji veliki broj mladih talentovanih ljudi, te da je to kategorija koja treba da dobije potrebnu pažnju i podršku. Jedan od ključnih predloga bio je da se noćni klubovi, koji generišu visoku buku, izmjeste van naseljenih djelova grada. Ove lokacije bi zainteresovanim stranama bile dostupne putem javnih poziva, čime bi se omogućilo stvaranje privremenih objekata specijalizovanih za manifestacije ove vrste.


Foto: Portal RTV Budva

Takođe, predloženo je i osnivanje tijela unutar Sekretarijata za kulturu koje bi upravljalo muzičkom scenom i pružalo podršku mladim muzičarima. Ovo tijelo bi vršilo selekciju i promovisalo mlade talente, pružajući im platformu za nastupe i razvoj karijere. Na primjeru Berlina, koji je na sličan način postao nematerijalno kulturno dobro UNESCO-a, Budva bi mogla da unaprijedi svoju kulturnu scenu. Pored toga, aktuelni problem buke u Starom gradu dodatno naglašava potrebu za novim rješenjima. Naime, gašenje muzike u ovom dijelu grada rezultira nedostatkom sadržaja koji bi zadržali posjetioce, a izmještanje noćnih klubova van naseljenih područja bi omogućilo stvaranje dinamičnog noćnog života koji bi generisao prihode i doprinosio ekonomskom razvoju grada.

Pored navedenih, predložene su i druge aktivnosti. Naime, unapređenje javnog prevoza tokom noćnih sati, posebno za relacije Budva-Jaz i Budva-Petrovac, kao i za zaleđinu Budve, tokom vikenda i za vrijeme kutlurnih manifestacija, kako bi se omogućila lakša posjeta istim i osigurala sigurnost građana i turista. Zatim, razvoj kulturnog života u različitim djelovima grada, uključujući organizaciju kulturnih manifestacija na lokacijama poput tvrđave Kosmač i pješačkih staza Paštrovske gore, kao i unapređenje urbanističke slike grada kroz projekte iluminacije i poboljšanja infrastrukture za masovni i selektivni turizam.


Foto: Portal RTV Budva

Takođe, koordinatorka Lokalne akcione grupe Marija Lazarević je najavila formiranje Vijeća za noćnu ekonomiju koje će se baviti koordinacijom i razvojem noćnog života u Budvi. Ovo Vijeće će raditi na unapređenju kulturnih sadržaja, a najavljeno je i formiranje Sekretarijata za kulturu koji će se baviti ovim pitanjima.

Sve dosadašnje aktivnosti i planovi biće predstavljeni na narednom susretu partnera "Gradovi kad padne mrak" u Pireju početkom jula.

M.O.