08-10-2024

Predstavnici Opštine Budva na sastanku URBACT mreže u Nikoziji

Predstavnici Opštine Budva, koordinator projekta Luka Mihailović i Marija Bokan, prisustvovali su četvrtom transnacionalnom sastanku u Nikoziji, organizovanom u okviru URBACT mreže, projekta Gradovi kad padne mrak (eng. Cities After Dark). Učesnici, uključujući i lokalne preduzetnike, razgovarali su o stvaranju novih usluga i poslovnih aktivnosti u saradnji sa predstavnicima poslovnog i ugostiteljskog sektora Nikozije.


Foto: Gradovi kad padne mrak

Kroz večernju šetnju centrom grada, razmatrane su regulative i dozvole koje utiču na poslovanje, a diskutovalo se i o načinima za podsticanje noćne ekonomije i oživljavanje grada u večernjim časovima.

Drugog dana, učesnici su posjetili CYENS Centar za izvrsnost, vodeću instituciju na Kipru za interaktivne medije i pametne sisteme. Diskutovalo se o tome kako inovacije u tehnologijama mogu doprinijeti unapređenju preduzetništva i noćnih politika u gradovima, a radni dio sastanka je uključivao analizu predloga akcionih planova (IAP) i razmjenu ideja među partnerima, kako je i najavljeno na posljednjem sastanku Lokalne akcione grupe u Budvi.


Foto: Gradovi kad padne mrak

Dan je završen učešćem na INSPIRE Festivalu i panel diskusijom o noćnoj ekonomiji, gdje su prepoznati izazovi i prilike za preduzetništvo kad padne mrak. Pored toga, učesnici su bili dio snimanja podkasta na temu noćne ekonomije, predstavljajući inicijativu ovog projekta.

Naime, u podkastu se govorilo o savršenom izlasku, što bi, prema riječima URBACT eksperta Simona d`Antonija, podrazumijevalo mogućnost da u istoj noći možete posjetiti bioskop ili otići na koncert, večerati u restoranu, popiti koktel u baru, a zatim se gradskim prevozom bezbjedno vratiti kući.

Simon dodaje da je za to potreban grad sa bogatim kulturnim životom, interesantom gastronomskom i muzičkom scenom, kao i sa efikasnim gradskim prevozom. Kako objašnjava, kombinacija ovih različitih elemenata u urbanom kontekstu je jako rijetka, ali na njoj vrijedi raditi kako bi svako imao jednak pristup gradovima noću.

Kroz diskusije i praktične primjere iz Nikozije, Budva je mogla da sagleda kako se noćna ekonomija može oživjeti i koristiti kao alat za privlačenje turista i jačanje lokalne privrede.

Takođe, posebna pažnja posvećena je izazovima sa kojima se suočava centralna oblast Nikozije, što bi moglo poslužiti kao primjer Budvi u unapređenju svojih urbanih politika i pravnih regulativa, a koje omogućavaju balans između poslovnih aktivnosti i očuvanja kulturno-istorijskog nasleđa.

Kroz razmjenu iskustava sa drugim evropskim gradovima, Budva može da usvoji savremene strategije za podsticanje dinamične, ali i održive noćne ekonomije.

Ovaj projekat ističe važnost strateškog planiranja u razvoju noćne ekonomije, što je ključno za turističke destinacije poput Budve, koje teže da zadrže konkurentnost tokom cijele godine.