08-07-2024

Predstavnici Opštine Budva na sastanku URBACT mreže u Pireju: Pozitivne kritike za izradu Akcionog plana

U okviru transnacionalnog sastanka URBACT mreže “Gradovi kad padne mrak”, koordinator projekta Luka Mihailović i član ULG Iva Pavlović, u ime Opštine Budva, pridružili su se kolegama iz cijele Evrope u Pireju kako bi diskutovali o mogućnostima u razvoju noćne ekonomije, gdje su dobili pozitivne kritike za izradu Akcionog plana.


Foto: Cities After Dark, LinkedIn

Sastanak, održan od 3. do 5. jula, fokusirao se na upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) za unapređenje bezbjednosti i javnih prostora tokom noći.

Naime, prvog dana, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa strategijom Pireja, koja uključuje inovativnu upotrebu ICT-a za unapređenje noćnog života grada. Program je obuhvatio obilazak luke i industrijske zone, kao i prezentaciju pilot akcionih programa.


Foto: Cities After Dark, LinkedIn

Drugog dana, učesnici su prisustvovali masterklasu, nakon kojeg su uslijedili sastanci radnih grupa, fokusirani na konkretne akcije za povezivanje noćne ekonomije sa tehnologijama za unapređenje javnih prostora, a koje će biti integrisane u planove djelovanja svih članova projekta.


Foto: Cities After Dark, LinkedIn

Takođe, svi gradovi u mreži predstavili su svoje vizije i ključne tačke razvijenih planova, a diskutovalo se o trenutnim izazovima i tehnikama za uključivanje lokalnih akcionih grupa u proces kreiranja prioriteta.

Pored toga, posebna pažnja posvećena je revitalizaciji marina u Pireju, koja je dio šireg plana za unapređenje korišćenja javnih prostora tokom 24 sata dnevno. Noćna studijska posjeta istakla je kako upravljanje javnim prostorom i podrška kulturnom i poslovnom razvoju mogu transformisati gradove drugog reda u atraktivne noćne destinacije.


Foto: Cities After Dark, LinkedIn

"Marine u Pireju služe kao laboratorije za testiranje ICT rješenja za noćnu bezbjednost i kvalitet života. Oduševljeni smo naporima Pireja da kombinuje bezbjednost i noćni život kroz inovativne projekte koji se mogu prenijeti i drugim evropskim gradovima”, istakao je jedan od vodećih stručnjaka mreže.

Korišćenje ICT-a za noćnu ekonomiju može poboljšati bezbjednost javnih prostora, kvalitet javnog osvjetljenja i doprinijeti suzbijanju buke, a primjeri dobre prakse Pireja biće uključeni u integrisane akcione planove svih gradova učesnika.

"Ovaj sastanak ne samo da je ojačao URBACT mrežu, već je i potvrdio našu posvećenost transformaciji gradova na bolje. Tokom ovih dana imali smo priliku da razvijemo i podijelimo inovativne prakse u upravljanju noćnom ekonomijom, sa fokusom na bezbjednost, upotrebu tehnologije i poboljšanje javnih prostora", zaključuje se u saopštenju.

Podsjećamo, URBACT Gradovi kad padne mrak je transnacionalna mreža koja okuplja evropske gradove posvećene promociji održivog i inkluzivnog noćnog urbanog razvoja. Kroz deljenje znanja, iskustava i najboljih praksi, mreža ima za cilj da ojača kapacitete gradova da rešavaju izazove i iskoriste prilike povezane sa urbanim noćnim životom.

Pod temom "Noćna ekonomija za održivi rast" ovaj projekat, na čelu sa Bragom, uključuje deset evropskih gradova, uključujući Pariz (Francuska), Talin (Estonija), Varna (Bugarska), Đenova (Italija), Malaga (Španija), Nikozija (Kipar), Pirej (Grčka), Zadar (Hrvatska) i Budva (Crna Gora).