02-08-2024

Insert iz ljeta: Filip Pavlović - Sve slobodno vrijeme provodim na moru

Filip Pavlović je mještanin, starograđanin, po profesiji arhitekta koji gaji veliku ljubav prema moru i muzici. Nakon studija u Beogradu vraća se u svoj rodni grad i nastavlja život na mediteranski način, lagano, opušteno po uputstvu "Sve će se stići...".

Insert iz ljeta: Filip Pavlović - Sve slobodno vrijeme provodim na moru | Radio Televizija Budva

Filip se u emisiji "Budvansko ljeto, podgortičke priče", prisjetio odrastanja u Starom gradu koje se, kako kaže, znatno razlikuje od današnjeg stila života.

"Bilo je to divno djetinjstvo, lijepo smo se igrali i družili, pozanstva koja sam stekao kao mali traju i danas. Ispred Citadele smo provodili najviše vremena, Stari grad je bio naše igralište. Kada zaduva malo jači vjetar prebacili bismo se kod crkvica jer je tamno bilo zaklonjeno od bure i stvarno smo uživali", prisjeća se Pavlović sa sjetnim osmjehom na licu.

O promjenama koje su se desile kaže da su posljedica urbanizacije.

"Budva se masovno urbanizovala i izgradila i pošla ka nekom masovnijem turizmu. Igranje u Starom gradu više ne primjećujem, sve je manje mladih i stalno nastanjenih ljudi".

Kao profesionalni arhitekta smatra da su loši urbanistički planovi uzrok svih problema današnje Budve.

"Kompleksna je tema, ali ako se sagledava šire u Budvi postoji plan po kojem se radi, a koji je aktuelan od 2011. godine i ako bi se konkretno analizirao on nije dobar. Bilo je upitno dal će se ukinuti ili neće, ali je on i dalje na snazi i radi se po njemu, a nije dobar i to je uzrok manje više svih problema". ističe Pavlović.

Trn u oku ovog mladog obrazovanog čovjeka je Pizana, mjesto gdje je u mladosti provodio najviše vremena.

"Prvo i osnovno što bih uradio obnovio bih Pizanu i bazen i vratio bi im puni sjaj. To je sada jedna tuga koju ja gledam svaki dan. To je mjesto gdje smo svi porasli i kupali se u najmlađim godinama i ona treba da zasija, a ona je trenutno daleko od sjaja", kazao je.

Čari velegrada nisu nadjačale ljubav prema moru

"U Beogradu sam studirao i radio. Kontrast u poređenju sa Budvom je taj što je Beograd pun sadržaja i vi tamo možete da se bavite čim god hoćete, što god vam padne na pamet, bilo da je to mačevanje, profesionalno igranje bilijara itd.. Ali taj tempo je ubrzan što je totalni kontrast od Budve gdje je sve vrlo usporeno, opušteno, što je dosta pogodno ako radite zahtjevan i naporan posao. Mediteranski život je cilj, tako je", konstatuje Pavlović.

Mjesta za uživanje i opuštanje su skrovite plaže

"Najviše uživam na dvije plaže, iza ostrva i na Malaje. To su mi dva omiljena mjesta koje pokažem društvu, tamo popijemo piće malo se odmorimo, a u divljini i ljepoti Crne Gore najviše uživam iza ostrva. Svo slobodno vrijeme koje imam trudim se da provedem na moru. Barka mi daje neku slobodu i vrijeme provedeno na njoj je jedna od najljepših aktivnosti koju imam tokom ljeta. To je jedan od razloga što sam se vratio da živim u Budvi, zbog tog osjećaja slobode na moru u čemu iskreno uživam", istakao je.

Na kraju otkriva da ga puštanje muzike ispunjava i da bi volio da sazida neku zgradu koju bi osmislio kao svoj projekat i ispratio od crteža do realizacije.