04-07-2024

Izdavaoci smještaja dužni da prijave goste u roku od 24 časa od ulaska u zemlju

Prema Zakonu o boravišnoj taksi, izdavaoci smještaja su dužni da izvrše prijavu gostiju koji borave u njihovom smještaju u roku od 24 časa od ulaska u Crnu Goru. Kako ističe Ljubica Pribilović iz Turističke organizacije Budva, tokom ljetnje turističke sezone na teritoriji opštine Budva biće otvoreno 19 turističko-informativnih biroa koji će raditi do 1. oktobra.


Foto: Portal RTV Budva/Arhiva

Naime, pored redovnih 12, u predsezoni otvoreno je još sedam biroa, tačnije biro na Tvrđavi Mogren, u Buljarici, Crvenoj komuni, Lapčićima, na Svetom Stefanu, kao i u Bečićima i Reževićima.

“Što se usluga tiče, na svakom birou, izuzev biroa u Starom gradu, možete prijaviti boravak gostiju, platiti boravišnu i izletničku taksu, dobiti sve servisne informacije o gradu i sezoni, a tu su i ankete koje turisti mogu da popune”, istakla je Pribilović za Radio Budva.

Kako navodi, prema Zakonu o boravišnoj taksi, istu plaćaju sva lica koja se nalaze van mjesta svog prebivališta, a koriste usluge smještaja u objektima koji se bave ugostiteljskom, odnosno turističkom djelatnošću.

“Ne plaćaju lica do 12 godina, dok lica od 12 do 18 godina plaćaju 50% boravišne takse. Postoje još neki izuzeci, kao što su lica sa teškim čulnim i tjelesnim smetnjama koja su oslobođena plaćanja, i lica upućena na neka liječenja poput rehabilitacije. Zatim, lica koja obavljaju sezonske poslove, a prijavljen im je boravak u tom tursitičkom mjestu, i lica koja neprekidno borave u objektu za smještaj duže od 30 dana. Što se tiče izletničke takse, plaćaju je izletnici koji dolaze u grupama u organizaciji turističkih agencija i obilaze lokalitet Starog grada, i tu taksu plaćaju u našem birou u Mediteranskoj ulici”, kazala je Pribilović.

Kada je riječ o crnogorskim državljanima iz drugih opština, ona objašnjava da ukoliko koriste usluge objekta koji se bave turističkom ili ugostiteljskom djelatnošću, u obavezi su da plate boravišnu taksu, a ukoliko rade u Budvi i imaju prijavljen boravak, u tom slučaju ne.

“Strani državljani koji posjeduju nekretninu u Budvi, plaćaju boravišnu taksu u okviru turističke takse koja se izračunava paušalno, a praktično je dio poreza na nepokretnost”, zaključila je Pribilović.

M.O.