04-07-2024

Koliko obično traje prvi carski rez i zašto je svaki sljedeći duži

Koliko dugo će trajati carski rez zavisi od toga koliko ih je žena prethodno imala. Prvi carski rez obično je brži jer je manje ožiljnog tkiva koje ostaje od prethodnih operacija.


Foto: Pixabay

Generalno ljekarima treba najmanje 15 do 20 minuta da daju anesteziju, zatim oko 5 minuta da očiste trbuh i zaštite ga sterilnim gazama. Ginekološkinja Kelleen M. Bosch objašnjava da od trenutka kada majka uđe u operacionu salu do izlaska prođe oko 45 minuta do sat vremena. Prva operacija traje samo do 25 minuta.

“‘Većina ljudi ne zna kroz koje slojeve lijekar mora prođe da bi došao do bebe. Postoji epiderma (spoljašnji sloj kože), derma (živo tkivo kože), potkožno tkivo, fascija, mišići trbuha, mišići rektuma (koji se ne režu, nego odvajaju), ispod toga još fascije, parijetalna potrbušnica, viscelarni peritoneum (prekriva matericu), mišići materice, horion, amnionska opna i konačno ste došli do bebe”, objašnjava ginekološkinja.

Kada vidite kroz koje slojeve lijekari moraju proći kako bi došli do bebe, očigledno je da carski rez nije jednostavna operacija.

Nakon prolaska kroz sve slojeve, lijekar usisava malo amnionske tečnosto, a potom se beba rađa uz pomoć njegovih ruku i instrumenata. Žena, koja je u budnom stanju, tokom operacije može osjetiti pritisak i povlačenje, ali ne bi trebalo da osjeti bol. Nakon što bebina glava izađe iz trbuha, lijekar joj čisti disajne đputove.

Zbog čega bi carski rez mogao trajati duže?

Kako Bosch objašnjava, čitav proces bi mogao potrajati i duže ako dođe do komplikacija tokom davanja anestezije ili ako je bilo prethodnih carskih rezova ili operacija.

“Ljekar mora sporije i temeljnije da obradi svaki sloj tkiva kako ne bi oštetio organe koji bi se mogli ‘prilijepiti’ uz matericu od prethodnih operacija. Ako je pacijentkinja prethodno prolazila kroz pokušaj vaginalnog porođaja, beba se može zaglaviti u vaginalnom kanalu, što može zahtijevati proširenje reza na materici, za šta je potrebno dodatno vrijeme”, objašnjava Bosch.

Osim toga, postoji mogućnost da žena krvari više nego što je uobičajeno pa se medicinska ekipa mora i oko toga pobrinuti, što takođe može produžiti trajanje intervencije.

(Roditelji.me/Roditelji.story.hr)