10-09-2024

Novi međunarodni master program u biologiji starenja: Erasmus Mundus dodijelio sredstva projektu IMAgein

Univerzitet Côte d’Azur (UniCA), član Asocijacije evropskih univerziteta Ulysseus, najavljuje da je projekat IMAgein dobio finansiranje u okviru prestižnog Erasmus Mundus programa, kao dio EMJM poziva za predloge za 2024. godinu. Ovaj inovativni dvogodišnji međunarodni master program, koji će obogatiti akademsku ponudu Asocijacije evropskih univerziteta Ulysseus, čiji je član i Univerzitet Crne Gore, pružit će visokokvalitetnu, potpuno integrisanu obuku fokusiranu na multidisciplinarna istraživanja u biologiji starenja.



Program, koji će početi u akademskoj 2025. godini, zajednički će izvoditi konzorcijum od pet vodećih evropskih visokoškolskih institucija: Université Côte d’Azur (UniCA, Francuska), Univerzitet u Sevilji (USE, Španija), Univerzitet u Kelnu (UoC, Njemačka), Univerzitet u Koimbri (UC, Portugal) i Sorbonne Univerzitet (SU, Francuska).

Projekat IMAgein, kojim rukovodi UniCA, dobio je finansiranje za period od šest godina (2024-2030), omogućavajući realizaciju četiri generacije master programa. Ovo finansiranje će podržati razvoj i izvođenje savremenog kurikuluma dizajniranog za obuku nove generacije naučnika, transnacionalnih istraživača, preduzetnika i profesionalaca opremljenih za suočavanje s društvenim izazovima povezanim s populacijom koja stari.

Svaka generacija će obuhvatiti 25 izuzetnih međunarodnih studenata, od kojih će otprilike petnaest dobiti stipendije kroz konkurentni proces selekcije. Program će uključivati nastavu renomiranih istraživača i stručnjaka, pružajući sveobuhvatnu teorijsku obuku i globalnu perspektivu na biologiju starenja. Ključna komponenta IMAgein programa je naglasak na međunarodnoj mobilnosti, omogućavajući studentima sticanje naprednih znanja i razvijanje tehničkih i ljudskih vještina kroz različite partnerske institucije.

Prilike za profesionalni razvoj

IMAgein program podržava Asocijacija evropskih univerziteta Ulysseus, istraživački centri i univerzitetske bolnice, što povećava njegovu relevantnost i uticaj. Ova snažna mreža pružit će studentima jedinstvene mogućnosti za profesionalni razvoj i praktično iskustvo, podstičući vještine neophodne za postajanje liderima u istraživanju biologije starenja i industriji.

Proces selekcije prve generacije studenata počet će na jesen 2024. godine putem web stranice programa, a nastava će početi u akademskoj 2025. godini.

Evropski univerzitetski savezi

Ovaj program je primjer saradnje između članova različitih evropskih univerziteta s ciljem promovisanja Evropskog prostora visokog obrazovanja radi izgradnje otpornijih i inkluzivnijih nacionalnih obrazovnih sistema. Université Côte d’Azur i Univerzitet u Sevilji su dio Ulysseus saveza, Univerzitet u Kelnu je član EUniWell – Evropskog univerziteta za dobrobit; Univerzitet u Koimbri pripada Evropskom kampusu gradskih univerziteta (EC2U); a na kraju, Sorbonne Univerzitet je dio 4EU+ asocijacije.

Asocijacije evropskih univerziteta su vodeća inicijativa evropske strategije za univerzitete. Oni obuhvataju 64 asocijacije evropskih univerziteta s više od 560 visokoškolskih institucija svih tipova, iz cijele Evrope.

O Ulysseusu

Vizija Ulysseus asocijacije za 2030. godinu je razvoj univerziteta priznatog po izvrsnosti i međunarodnoj privlačnosti, otvorenog prema svijetu, orijentiranog na osobe i preduzetništvo, za građane budućnosti. Na taj način, naša ambicija je doprinijeti oblikovanju Evropskog obrazovnog i istraživačkog prostora, a samim tim i budućnosti Evrope.

Ulysseus je jedan od 64 evropska univerziteta koje je Evropska komisija odabrala da postanu univerziteti budućnosti. Predvođen Univerzitetom u Sevilji zajedno sa sedam drugih univerziteta u Evropi (Univerzitet u Đenovi, Italija; Université Côte d’Azur, Francuska; Tehnički univerzitet u Košicama, Slovačka; MCI | The Entrepreneurial School®, Austrija; Haaga-Helia Univerzitet primijenjenih nauka, Finska; Univerzitet u Münsteru, Njemačka; i Univerzitet Crne Gore, Crna Gora), projekat će omogućiti studentima, istraživačima i diplomcima slobodno kretanje između univerziteta, obavljanje praksi u kompanijama i započinjanje istraživačkih projekata visokog uticaja.

Univerzitet Crne Gore