26-10-2022

Poslovna klima u Njemačkoj stabilna u oktobru

Poslovna klima u Njemačkoj stabilizovala se u oktobru zahvaljujući blago poboljšanim očekivanjima čelnika kompanija, koja su zasjenila pogoršane ocjene aktuelnog poslovanja, pokazalo je istraživanje instituta ifo.

Poslovna klima u Njemačkoj stabilna u oktobru | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Ifo-ov indeks poslovne klime bio je u oktobru gotovo nepromijenjen u odnosu na revidiranu vrijednost u septembru i iznosio je 84,3 boda.

Indeks očekivanja blago je porastao, prvi put od maja, sa 75,3 na 75,6 bodova, prenosi Hina.

"Očekivanja su se popravila, ali kompanije i dalje brinu za naredne mjesece. Njemačka privreda se suočava se s teškom zimom", rekao je predsjednik instituta Ifo, Clemens Fuest.

Indeks koji mjeri ocjenu aktuelnog poslovanja pao je za 0,4 indeksna boda, na 74,1 bod.

Industrija očekuje teške mjesece, ali nešto bolje ocjenjuje aktuelnu situaciju, budući da su knjige narudžbi pune, ali stiže sve manje novih.

Uslužni sektor manje je pesimističan u prognozama, ali lošije ocjenjuje aktuelno poslovanje.

Posebno su sumorna očekivanja u maloprodaji zbog visoke inflacije i poskupljenja energije, koji su smanjili kupovnu moć građana.

Anketa Ifo-a, u kojoj je učestvovalo oko devet hiljada menadžera, potvrđuje rezultate prošlosedmičnog istraživanja instituta ZEW, koje je takođe pokazalo blaži pesimizam među ulagačima, zbog najavljenih ograničenja cijena gasa i struje.

Njemačka Vlada očekuje da će najveća evropska ekonomija u narednoj godini, zbog energetske krize, inflacije i problema u lancima nabavke, bilježiti pad aktivnosti 0,4 odsto.

Statistička kancelarija objaviće krajem sedmice procjene o bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromjesečju.