29-09-2021

Postoji razlog zašto djeca ne vole brokule

Nedavno istraživanje australijske naučne agencije utvrdilo je da postoji naučni razlog zašto djeca ne vole brokule, što je zapravo posljedica bakterija u ustima koje u kombinaciji s enzimima zeljastog povrća proizvode neugodan miris.

Postoji razlog zašto djeca ne vole brokule | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Umjesto da su samo izbirljivi, istraživanja pokazuju da bi mogao postojati naučni razlog zašto mladi i odrasli ne vole grupu zeljastog povrća koja takođe uključuje karfiol, kelj i kupus.

Enzimi iz ovog povrća i iz bakterija u sekretu iz nosa mogu proizvesti neugodne mirise u ustima. No, iako djeca često odbijaju da jedu ovo povrće, čini se da odrasli vremenom mogu naučiti da tolerišu mirise.

Pišući u Journal of Agricultural and Food Chemistry, istraživači su otkrili da roditelji i njihova djeca imaju slične nivoe mirisa, sugerišući da dijele istu vrstu bakterija u ustima. Takođe su otkrili da visoki nivoi uzrokuju da djeca ne vole povrće.

"Interakcije između zeljastog povrća i ljudskog sekreta iz nosa mogu uticati na razvoj mirisa u ustima, što se pak može povezati s individualnom percepcijom i sviđanjem", rekli su.

Druge istraživačke grupe otkrile su značajne veze između pljuvačnog mikrobioma roditelja i djece, posebno majki i djece.

Prema naučnicima, zeljasto povrće sadrži spoj koji proizvodi snažan, sumporovit miris na koji djeluje enzim u biljci. To je takođe slučaj za isti enzim koji proizvode bakterije u oralnim bakterijama nekih ljudi.

Iako su prethodna istraživanja pokazala da odrasli imaju različite nivoe ovog enzima u sekretu nosa, nije bilo poznato važi li to za djecu i utiče li na njihove prehrambene preferencije.


(RTCG)