28-10-2024

Priprema imuniteta za sezonu gripa: Savjeti farmaceutkinje Marije Duletić

Uoči nadolazeće sezone gripa, farmaceutkinja Marija Duletić iz Budve dijeli važne savjete o jačanju imuniteta. Sa dolaskom jeseni i zime, kada su virusi najaktivniji, posebno je važno da se građani pripreme na pravi način.

Priprema imuniteta za sezonu gripa: Savjeti farmaceutkinje Marije Duletić | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Jačanje imuniteta treba započeti zdravim navikama, a Duletić ističe da uravnotežena ishrana bogata voćem i povrćem, hidratacija i redovan san predstavljaju osnovne korake.

"Fizička aktivnost i tehnike upravljanja stresom takođe igraju ključnu ulogu u održavanju našeg imunološkog sistema", naglašava Duletić gostujući u jutarnjem programu TV Budva.

Vakcinacija se preporučuje posebno rizičnim grupama, uključujući starije osobe i trudnice, a Marija savjetuje građane Budve da se jave svojim ljekarima radi dobijanja vakcine protiv gripa.

"Svake godine je važno primiti vakcinu, jer ona značajno smanjuje rizik od teških oblika bolesti", kaže ona.

Osim farmakoloških mjera, prirodne alternative su sve popularnije među građanima. Propolis, bobice zove i probiotici su samo neki od prirodnih suplemenata koji mogu pomoći u jačanju imuniteta.

"Zdravlje nije samo pitanje suplementacije, već i načina života", ističe Duletić, dodajući da zdravije navike mogu znatno uticati na otpornost organizma.

Roditelji u Budvi takođe imaju važnu ulogu u zaštiti svoje djece. Preporučuje se da podsjećaju mališane na pranje ruku i izbjegavanje bliskog kontakta s oboljelima.

"Vitamin C i prirodni imunomodulatori kao što su beta glukani mogu biti od velike pomoći", savjetuje Marija.

Na kraju, Duletić naglašava važnost informisanja i preventivnih mjera. "Naš imunitet je naš nevidljivi superheroj koji zahtijeva pažnju. Svaki građanin može doprinijeti svom zdravlju kroz jednostavne promjene u svakodnevnom životu", zaključuje.

U Budvi, gdje su zimski mjeseci često povezani sa prehladama i gripom, pravovremena priprema i svijest o važnosti jačanja imuniteta mogu značajno smanjiti rizik od obolijevanja.

Tekst priredila redakcija portala