04-06-2024

Strateški plan razvoja Opštine Budva pred Ustavnim sudom; Božović Jovović: Pokrenuli smo postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti odluke Vlade

Po odluci Vlade Crne Gore, Strateški plan razvoja Opštine Budva donesen je po hitnom postupku poslije samo dva dana javne rasprave.


Foto: ilustracija/pexel

Iako je plan kvalitetno uradjen projekat, ima neke više formalne nedostatke u smislu zakonskog trajanja javne rasprave od 15 dana i nemogućnosti da se dostavi nadležnom ministarstvu na usvajanje, rekla je glavna koordinatorka radne grupe Nevenka Božović Jovović u izjavi za Radio Budvu.

"Sratrateški plan razvoja Opštine Budva je donesen po nalogu Vlade koja je donijela Odluku kojom je naložila da se u roku od 10 dana usvoji Strateški plan. Postupajući po odluci Vlade donijeli smo taj Strateški plan koji ima svojih nedostataka. Ti nedostaci su više formalni, prije svega što nismo uspjeli da za tako kratko vrijeme ispoštujemo javnu raspravu, odnosno zakonsku odredbu da traje 15 dana. Drugo taj Strateški plan u tako kratkom roku nije mogao biti dostavljen nadležnom ministarstvu radi davanja saglasnosti i to su dva glavna nedostatka Strateškog plana. Međutim on je usvojen i objavljen u službenom listu i on kao takav proizvodi pravno dejstvo, odnosno po njemu se može i mora postupati sve do momenta dok se ne utvrdi, ili ne ocjeni da je on neustavan, odnosno nezakonit. Ta ista Vlada koja je donijela tako spornu odluku krenula je u inicijativu pred Ustavnim sudom Crne Gore da bi se utvrdilo da je takav Strateški plan neustavan, odnosno nezakonit", kazala je.

Opština Budva pokreće incijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti takve Vladine odluke.

"Kao neko ko je koordinirano radom pri izradi Strateškog plana i kod ove činjenice da je donesen tako kako je donesen pokrenuili smo postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti odluke koje nam je Vlada naložila. Smatram da je takva odluka neustavna, prije svega jer je naložena samo Opštini Budva. Još sedam opština u momentu kada Vlada donosi takvu odluku nije imalo donijet Strateški plan. Šta je Vlada mogla da uradi, odnosno resorno ministarstvo jeste eventualno ako nismo u zakonskom roku donijeli Strateški plan da izrekne neku od novčanih kazni, da nas opomene i da nam da neki rok do kojeg moramo uslovno usvojiti Strateški plan. Ja imam jednu dilemu koju ću ubrzo sa konsultativnom grupom razriješiti na način što ću prvo pozvati sve članove konsultativne grupe za izradu Strateškog plana. Neću da prejudiciram kakva će odluka biti Ustavnog suda. Ovaj plan je radila jedna radna grupa kvalitetno, ali nismo imali razumjevanja od zajednice da su dali neku konkretnu sugestiju ili bilo kavu smjernicu", zaključula je Božović Jovović.