Turizam

09-08-2024

Sezona iz ugla turističkih vodiča

Budva sa bogatom istorijom i kulturom, prirodnim ljepotama i mediteranskom klimom privlači turiste iz različitih krajeva svijeta, a zadatak turističkih vodiča je da predstave turistima destinaciju u najboljem mogućem svjetlu, prenesu informacije, činjenice, kulturu i običaje, pa čak i ljubav prema istoj.

07-08-2024

Venecija zabranila korišćenje megafona turističkim vodičima

Nova pravila o veličini turističkih grupa i zabrani korišćenja zvučnika i megafona za turističke vodiče, usvojena su u Veneciji. To je još jedna od mjera u nizu koju je u proteklih godinu dana donijela gradska vlast Venecije, kako bi se očuvao grad od intenzivnih posjeta.

02-08-2024

U Crnoj Gori 7,9 odsto manje gostiju nego u istom periodu 2023.

U Crnoj Gori je 7,9 odsto manje turista nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci NTO. Jedan od značajnih faktora su visoke cijene usluga na našem primorju koje su značajno uvećanje, ocijenio je specijalista turizma Petar Golubović. Dodao je i da je opet loše odrađena priprema za sezonu, te da se nije značajnije promijenila situacija sa saobraćajnom infrastrukturom i avio povezanošću, što je svakako uticalo na manje gostiju.

31-07-2024

U junu preko 730 hiljada noćenja

U Crnoj Gori je u junu u kolektivnom smještaju ostvareno 189,38 hiljada dolazaka i 733,58 hiljada noćenja turista, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

30-07-2024

Hotelijeri zabrinuti zbog predloga povećanja stope PDV-a

Članovi Udruženja hotela Crne Gore održali su sastanak u hotelu Mediteran u Bečićima kako bi izrazili mišljenja i stavove u vezi sa nedavno predstavljenim nacrtom fiskalne strategije za period do 2027. godine. Za njih je problematičan predlog da se PDV sa sedam uveća na 15 odsto, što bi kako smatraju ugrozilo njihovo funkcionisanje, ali i konkurentnost destinacije.

29-07-2024

Lazarević: Budvi potrebno strateško upravljanje destinacijom

Kako bismo adekvatno upravljali destinacijom, neizostavno je strateški planirati razvoj iste, a strategije su u tom smislu instrumenti koji služe kao vodiči za upravljanje destinacijom, koje Budva nažalost još uvijek nema, kazala je ekspertkinja za održivi turizam, mr Marija Lazarević.