20-06-2024

(VIDEO) Od ponedjeljka kreće udarna akcija čišćenja Budve na svim lokalitetima; Završni rok radova na glavnoj saobraćajnici do 13. jula

Najavljeno je na danas održanom sastanku Koordinacionog tima za pripremu i praćenje turističke sezone kojim je predsjedavala potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić.

(VIDEO) Od ponedjeljka kreće udarna akcija čišćenja Budve na svim lokalitetima; Završni rok radova na glavnoj saobraćajnici do 13. jula | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Poslednih dana Budvom se šire informacije o nečistoći, smećem zatrpanim kontejnerskim stanicama, neopranim ulicama kojima se pružaju neprijatni mirisi, prljavim plažama, ali i o saobraćajnom haosu, nepropisnom parkiranju što dodatno komplikuju radovi na rekonstrukciji glavne saobraćajnice.

O svim izazovima na pragu glavne turističke sezone danas se vodila konstruktivna rasprava u sali SO Budva gdje su bili prisutni predstavnici opštinskih sekretarijata, javnih službi i preduzeća, te predstavnici ugostitelja, mjesnih zajednica i građana.


Foto: Portal RTV Budva

Radovi na rekonstrukciji ulice 22. novembra bili su usporeni zbog nepredviđenih okolnosti na terenu, dok se konačni završetak istih očekuje do 13. jula.

„Precizna informacija je da je ugovoreni rok završetka radova 15. jul, nadamo se da ćemo završiti i prije roka. Imali smo problema sa institucija koje su trebale da završe svoj dio posla, T com-om, Cedis-om, upadom vozila i sve su to bile otežavajuće okolnosti“, kazao je Joko Popović, sekretar Sekretarijata za investicije.

Od ponedjeljka kreće udarna akcija čišćenja grada na svim lokalitetima najavljeno je iz Komunalnog preduzeća.

„Komunalna kultura u ovom gradu nije na zadovoljavajućem nivou, nije sve do Komunalnog preduzeća. Mi se trudimo da peremo u vremenskom periodu kada to možemo. Preko 25 kamiona dnevno odlažemo komunalnog kabastog otpada iako je zabrana na snazi. Ovdje govorimo o kulturi građana. Treba svi da se potrudimo od nas samih pa preko svih ostalih da se komunalna kultura promjeni. Infrastruktura je problem, uske ulice po dva dana ne može kamion da uđe u ulicu, tu treba da se uključi Komunalana inspekcija i policija. Od ponedjeljka kreće udarna akcija na svim lokalitetima“, najavio je Zoran Gogić predstavnik Komunalnog preduzeća.

Starograđani su ogorčeni stanjem na terenu, ističu problem prljavih ulica kojima se šire neprijatni mirisi, smeća koje je svuda naokolo, te probleme saobraćajnih gužvi i parkiranja koji otežavaju svakodnevno funkcionisanje.

„Zar treba da dočekamo turiste u zaraznom ambijentu, ulice smrde, to je jezivo ujutru. Od pica parčadi, građani zovu i mole za pomoć. Da li može da se zavede neki red? Da održavamo higijenu, pa sve onda ovo drugo. Svi ti ljudi ostave toliko otpada i toliko su crne te ploče oko tih objekata i to treba da se uredi“, istakla je Danijela Božović, potpredsjednica savjeta MZ Stari grad.

Odluka o kontroli buke u Strom gradu je na snazi iako se pred sudom vodi postupak koji je pokrenuo član upravnog odbora Udruženja ugostitelja Budve, kulturni djelatnik Marko Pavlović, vlasnik lokala „Casper“ koji tvrdi da mu je ovom odlukom ukinuto pravo na rad.

„Odluka je stvorila pritisak i stres na mene sa svih strana i od lažnih prijava. Odluka donosi gašenje kulture, malog kulturnog centra koji ja vodim preko 30 godina. Odluka jeste potrebna ali da se uradi na pravi način, da se reguliše buka, a ne da se gasi, ukida nam se pravo na rad. Trpimo torturu prijavljivanja, po pet šest inspektora obilaze i to nije dobar način da se stvari rješavaju. Krši se moje ustavno pravo na rad, svi će krivično odgovarati ko je dio ovoga. Apelujem da se nađe kompromis da se nama ne ukida posao u ugostiteljstvu. Razumijem sve probleme građana Starog grada, ali ne na način da se ukida kulturno naslijeđe, posao i ustavno pravo na rad. Dovedeni smo u stanje totalnog stresa, svakodnevno dobijamo prijave, dronovi nadlijeću, došli smo u fazu potpunog linča. Ovakvo gašenje kulturnog života nije održivo“, kazao je Marković.

Prema važećoj odluci i UT uslovima na terasama nije dozvoljeno postavnjanje zvučnika. Odluka je pravosnažna i mora se poštovati sve dok Ustavni sud ne odluči drugačije, kazala je potpredsjednica Dokić.

Predstavnici Komunalne policije i inspekcije su kazali da su inspektori svakodnevno na terenu i da poslednjih dana nije bilo prijava po pitanju buke.

„Svaki dan mjerimo fonomjerima buku na terenu. Svaku noć smo u Starom gradu sa komunalnom policijom. Mi ćemo izlaziti i kontrolisati u skladu sa zakonom“, kazao je Vladan Braunović, načelnik Komunalne inspekcije i policije.

Bivši načelnik ove službe Darko Čelebić sugerisao je da se neke druge nadležnosti sada zanemare da bi se pojačao nadzor u dijelu praćenja buke, nepropisnog parkiranja i vanpijačne prodaje ističući da su neki problemi u Budvi višedecenijski i nerješivi.

„Što se tiče nepropisno parkiranih automobila taj roblem je nerješiv, grad je u građevinskom haosu, to je višedecenijski problem, nema parkinga za nas mještane, a kamoli za turiste. Buka je višegodišnji problem, Komunalana policija treba da pojača kontrolu buke pa neka zapostavi neke druge aktivnosti. Šetalište i vanpijačnu prodaju takođe treba suzbijati. Kažnjavali smo po 20 hiljada eura prekršajnih naloga, pa nekoliko dana bude dobro i onda opet krene. Molim da se shvati, problemi su višegodišnji, trajni nažalost većina njih nerješivi“, kazao je Čelebić.

Milo Duletić je u ime Parking servisa najavio da će pružiti svu neophodnu pomoć Komunalnom preduzeću da se ulice rasterete i da kamioni mogu da priđu, a takođe je odgovorio na primjedbu Starograđana u vezi parkiranja u ovoj zoni.

„U dogovoru sa Komunalnom policijom radimo u dvije smjene, dok u Petrovcu i Svetom Stefanu od ponedjeljka krećemo sa aktivnostima. Višedecenijski problem sa parkiranjem u Starom gradu ne možemo sami da regulišemo. Parking mjesta fali u ovoj zoni, sve je više vozila a sve manje parking mjesta. Mi smo zakupili od Morskog dobra taj parking kod Stare autobuske bili smo fer i davali ga na korišćenje za simboličnu cijenu“, istakao je Duletić.

Predstavnica Uprave za inspekcijske poslove Jovana Radović je kazala da će tokom jula i avgusta biti pojačan inspekcijski nadzor i da su kupališta pod konstantnom kontrolom inspektora.

Na teritoriji cijele opštine počele su sa radom turističke ambulante i za sada imamo dovoljan broj radnika da izađemo u susret zdravstvenim potrebama turista, kazao je Blažo Radoman direktor ove javne zdravstvene ustanove.

Prema podacima Turistička organizacie Budve u našem gradu boravi blizu 26 hiljada gostiju što je za oko pet odsto više nego u istom periodu prošle godine. U TOB-u se pripremaju za proslavu 20 godina od osnivanja i 13. jula, Dana državnosti.

Na kraju je Željko Srdanović iz MZ Babin Do pohvalio zalaganja Opštine i Sekretarijata za investicije i uputio lijepu poruku građanima.

„Mislim da bi bio lijepo i pametno da se u svojim mjesnim zajednicama okrenemo svojim građanima i da pokušamo da dovedemo neki red. Pohvalio bih rad Opštine Budva i Sekretarijata za investicije povodom asfaltranja ulica u naselju, probijanja nove ulice kod Maksima Gorkog, osim Prvomajske ulice. Postavljena je javna rasvjeta. Treba razumjeti i prihvatiti probleme koje treba zajednički rješavati“, kazao je Srdanović.

Po završetku sastanka medijima se obratila potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić koja je razočarana što ni danas tu nisu bili prisutni predstavnici državnih organa iako su uredno dobili poziv.



J.M.