02-07-2024

Više cijene - manja potrošnja: Ciljati jača emitivna tržišta

Zbog rastuće inflacije, hotelijeri u Crnoj Gori su bili primorani da povećaju cijene svojih usluga, a kako ističe prof. dr Rade Ratković, isto će se odraziti i na turističku sezonu, prije svega jer se Crna Gora dominantno oslanja na niskobudžetna tržišta regiona koja nisu dovoljno platežno sposobna da podnesu veće troškove.


Foto: Pexels

"Uprkos inflaciji, mi moramo da poštujemo mogućnosti tržišta. Problem je što su cijene za našu trenutnu ciljnu grupu previsoke, što će sigurno smanjiti potrošnju. Više cijene znače manju potrošnju", ističe Ratković za Radio Budva.

Kako navodi, ključni korak u rješavanju ovog problema jeste preorijentacija ka platežno sposobnijim zapadnim tržištima.

"Našu destinaciju treba urediti, unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu i motivisati vlasnike stanova da ih integrišu u hotelski sistem. To bi privuklo zapadno tržište i klijantelu koja ranije dolazi i duže ostaje, što bi samim tim produžilo sezonu", dodaje on.

Takođe, Ratković sugeriše da jedna turistička zemlja koja pretenduje na evropske goste ne može da započne sezonu građevinskim radovima na glavnoj saobraćajnici, te da, ako radovi ne mogu da počnu u novembru ili decembru, iste je bolje odložiti za narednu godinu.

Kada je riječ o Svetom Stefanu, koji i ove godine ostaje zatvoren zbog sudskih sporova, Ratković smatra da je najveća odgovornost na Vladi Crne Gore, koja treba da radi na rješavanju ovog problema u interesu svih strana.

Prof. dr Rade Ratković zaključuje da je potrebno integralno i sinhronizovano raditi na unapređenju turističke infrastrukture tokom mrtve sezone kako bi se izbjegle gužve i zastoji i Crna Gora postala atraktivna destinacija za turiste iz cijele Evrope.

M.O.