17-07-2024

Bratimljenje Budve i Punta del Este

Potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić održala je sastanak sa generalnim sekretarom Zajednice Crnogoraca u Urugvaju, Tomašem Šaranovićem i izvršnim direktorom Centra za kulturnu diplomatiju, Ivanom Ivanovićem.


Foto: Portal RTV Budva

Na sastanku je razgovarano o stanju i prilikama među našom dijasporom u Urugvaju, njihovim naporima da ojačaju i unaprijede veze sa matičnom zemljom, kao i o tekućim i planiranim aktivnostima udruženja u narednom periodu.


Foto: Portal RTV Budva

Generalni sekretar Šaranović je ovom prilikom izrazio želju za uspostavljanjem saradnje i bratimljenjem najekskluzivnijeg ljetovališta u Latinskoj Americi Punta del Este sa Budvom, što bi otvorilo mogućnost unapređenja kako turističke, tako i kulturne saradnje između dva grada. Punta del Este je pobratimski grad sa Dubrovnikom, San Franciskom, Kankunom, Marbeljom.

Potpredsjednica Dokić podržala je inicijativu ovog udruženja, istakavši važnost održavanja veze matične države sa njenom dijasporom, te istakla spremnost da se aktivnijom saradnjom pomogne u realizaciji projekata koji su od značaja za očuvanje, promociju i jačanje nacionalnog i kulturnog identiteta.

"Ova inicijativa će biti zvanično dostavljena Opštini, a zatim proslijeđena Skupštini na izjašnjenje. Vjerujem da će svaki odbornik podržati ovakvu inicijativu", izjavila je Dokić.

Šaranović, koji je po prvi put posjetio Crnu Goru, izrazio je zadovoljstvo posjetom i zahvalio se na gostoprimstvu.