06-09-2024

Budva kad padne mrak: Inovativne tehnologije i noćna ekonomija grada

Juče je u Omladinskom klubu u Budvi održan šesti sastanak Lokalne akcione grupe URBACT projekta Gradovi kad padne mrak posvećen unapređenju noćne ekonomije i integrisanju savremenih IT rješenja.


Foto: Portal RTB

Sastanak je otvorio koordinator projekta Luka Mihailović, koji je podijelio utiske sa transnacionalnog sastanka održanog u Pireju, nakon čega je riječ preuzela URBACT koordinatorka Lokalne akcione grupe, Marija Lazarević, kako bi grupa nastavila sa radom na ciljevima i aktivnostima vezanim za Integrisani akcioni plan.

Mihailović je naglasio značaj IT tehnologija u upravljanju gradom, predstavljajući napredne sisteme koje koristi grad Pirej za praćenje saobraćaja, sigurnosnih izazova i javne higijene. Istakao je da Budva, sa Starim gradom kao središtem dešavanja, ima potencijal za širenje noćnog života i van ovog istorijskog područja, uključujući kulturne, umjetničke i ugostiteljske sadržaje.

Foto: Portal RTB

Pored toga, sastanku su prvi put prisustvovale nacionalna kontakt osoba iz Ministarstva evropskih poslova Borka Lješković, kao i gradska menadžerka Budve, Marijana Božović. Lješković je naglasila da je njena uloga pružanje podrške u implementaciji projekta, tumačenje pravila u slučaju eventualnih nedoumica i organizacija dodatnih aktivnosti. Takođe, ona je najavila mogućnost novih projekata u okviru URBACT programa, koji bi mogli doprinijeti daljem razvoju i promociji grada.

Foto: Portal RTB

Gradska menadžerka Marijana Božović kazala je da Opština Budva pruža punu podršku realizaciji ovog projekta, ističući važnost uključivanja što većeg broja građana i privrednika u proces, kako bi se postigli jasno definisani ciljevi i osigurala dugoročna održivost istog.

Foto: Portal RTB

Uz podršku Opštine Budva i dalje angažovanje svih učesnika, Marija Lazarević je zaključila sastanak pozivom na aktivnu saradnju u narednim fazama projekta.

M.O.