16-10-2024

Izlječivost kod ranog otkrivanja raka dojke i do 99 odsto

U Crnoj Gori, prema posljednjoj statistici, na godišnjem nivou oboli oko 416 žena, a nešto malo manje od 150, nažalost, izgubi bitku sa ovom bolešću, kazala je dr Nada Cicmil Sarić gostujući u emisiji Radio ordinacija. Koliko je rano otkrivanje značajno govori i podatak da je izlječivost u početnom stadijumu i u stadijumu prekanceroze 91-96%, pa se čak po pojedinim podacima i do 99 odsto.

Izlječivost kod ranog otkrivanja raka dojke i do 99 odsto | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Doktorka Cicmil Sarić ističe da rak dojke spada u rijetkih četiri do pet preventibilnih malignih oboljenja. Primana prevencija je bitna a ona podrazumijeva zdrav način života, da se više krećemo, da više pijemo tečnosti, da jedemo zdravu hranu, da ako je to moguće i ima indikacija, uradimo i genetska testiranja da li postoji nasljednji faktor za bolest.

"Takođe, da rađamo djecu prije 30. godine života, da dojimo djecu, da ne pijemo žastoka alkoholna pića, da ne konzumiramo cigarete. Što se tiče drugih faktora rizika, kao što je hormonska terapija, ona ima svoje opravdane indikacije, samo kada je u pitanju vještačka oplodnja. A što se tiče kozmetskih razloga, kao što je pokušaj postizanja produženja menstrualnog ciklusa u 50., 60., čak i 70. godinama, radi postizanja lijepog, savršenog izgleda koji ne postoji, vještačke, nepostojuće mladosti, dobre linije, usporavanja stvaranja bora, isključivo zbog ne diktata, nego diktature modne industrije, onda je to nešto što je svakako neopravdano i stvara povećani rizik za razvoj raka dojke", kazala je Cicmil Sarić.

Dodaje da je sekundarna prevencija ona koja podrazumijeva samoprijegled jedan puta mjesečno. Bazična mamografija treba da se uradi sa 40. godina života, da se ponavi na godinu dvije ili tri, u skladu sa preporukom ordinirajućeg ginekologa, hirurga, radiologa, onkologa, i da se sprovodi do navršene 69 godine života.

"Mamografiju ne treba raditi, iz velikog broja razloga, do 30. godine biološke starosti kada dojka u potpunosti sazrijeva, ali se ultrazvuk može primjenjivati kao metoda praćanja. Koliko značenje ima rano otkrivanje, govori podatak da je izlječivost u početnom stadijumu i u stadijumu prekanceroze 91-96%, pa se čak po pojedinim podacima penje i do 99%", naglašava doktorka.

Pacijentkinja Senka Ćeman je ispričala da se sklanjala od priča o kanceru dojke dosta dugo i da se izliječila u minutu do 12.

"Imala sam neku sreću da ostanem živa i da danas budem zdrava i sa vama ovdje.Nemojte da čekate minutu do 12. Niko nema dva života. Preventiva, saradnja sa porodicom, niti u porodici da se krije, niti u društvu da se krije. Samo ta sloboda izražavanja će da dovede da ozdravimo naše društvo od takvog stanja. Moja poruka bi bila da izdvojite vrijeme za svoj pregled, samopregled ili pregled kod ljekara, kao što izdvajamo vrijeme da stignemo kod frizera ili da uradimo manikir ili da odemo na masažu, a ovo nam traje mnogo manje od toga, a čuva nas da budemo i sjutra lijepe i da ostanemo zdrave cijeli život", poručila je Ćeman.

Izvor: RTCG