24-08-2024

Okrugli sto: Pojam roda, VIII festival Ćirilicom

O temi roda biće više riječi na 8. festivalu Ćirilicom 26. avgusta na Trgu između crkava sa početkom u 21 čas, a govoriće: Marija Stajić, Miša Đurković i Miloš Kovačević, saopšteno je iz PR službe Festivala.


Foto: Ćirilicom

Kako navode, pojam roda se odnosi na društveno izgrađene kategorije koje se koriste za klasifikaciju ljudi na osnovu njihovog pola, identiteta roda i/ili društvenih uloga. Rod se često razlikuje od biološkog pola, koji se odnosi na fizičke karakteristike tijela. Postoji tradicionalni koncept rodnih uloga, kao i modernije ideje o rodnoj ravnopravnosti i rodnom identitetu, i upravo ta razlika je predmet rasprave.

Marija Stajić - rođena 1980. u Čačku. Završila je osnovne studije na Katedri za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Master studije upisala 2010. a završila naredne godine, odbranivši master rad na temu „Frodo Bagins, živa slika arhetipa puta u Gospodaru prstenova”. Nakon jedne godine rada u prosvjeti, počela je karijeru u prevodilaštvu, radeći stručne prevode kao prevodilac u Kancelariji za odnose s medijima Vlade Republike Srbije, a naporedo i književne prevode za više domaćih izdavačkih kuća. Danas iza sebe ima više od 50 prevedenih naslova beletristike, enciklopedija, dječjih knjiga i dramskih tekstova. Kao stručni prevodilac, prevela je nekoliko desetina naučnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časopisima. Od 2012. član je uredništva portala Pravoslavni roditelj, a od 2018. i član Upravnog odbora dobrotvorne organizacije Centar za život. Piše, priređuje i prevodi članke o temama vezanim za porodicu i ljudska prava, uključujući i slobodu govora, vjerske slobode i bioetička pitanja, kao što su abortus i eutanazija. Član je Udruženja književnih prevodilaca Srbije i Srpskog naučnog centra.

Miša Đurković, 1971. Diplomirao je i magistrirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu gdje je 2005. i doktorirao. Zaposlen je kao naučni saradnik na Institutu za evropske studije. Bavi se političkom i pravnom teorijom, fenomenima popularne kulture i procesima evropskih integracija. Autor je sedam knjiga i većeg broja naučnih radova. Sa Politikom uz povremene prekide, sarađuje od 2001.

Miloš Kovačević, doktor je lingvističkih nauka i redovni profesor za Savremeni srpski jezik, Stilistiku i Opštu lingvistiku. Predavao je na više filozofskih i filoloških fakulteta: u Sarajevu, Nikšiću, Nišu, Banjaluci, Petrinji, Kosovskoj Mitrovici, Srpskom Sarajevu, Beogradu, Kragujevcu i kao lektor i gostujući profesor na Filološkom fakultetu Rurskog univerzitetu u Njemačkoj. Osnove naučne preokupacije su mu: sintaksa, prvenstveno sintaksička semantika, stilistika i istorija srpskog književnog jezika. Sa referatima koji obrađuju različite teme iz navedenih naučnih oblasti učestvovao je na više od 150 međunarodnih, jugoslovenskih i srpskih naučnih kongresa, skupova i konferencija. Do sada je, uz oko 700 naučnih i stručnih radova i preko 20 udžbenika srpskog jezika za osnovnu i srednju školu, objavio i 30 knjiga. Osmo izdanje festivala Ćirilicom, kao i svih prethodnih godina, opravdava i epitet naučnog festivala, pa će s tim u vezi biti realizovana nekolika okrugla stola na aktuelne teme uz učešće eminentnih imena, stručnjaka, naučnika i proučavalaca koja su se u svojim domenima kao takva istakla u svijetu nauke.