04-10-2024

Vlahović: Nadležne institucije odgovorne za nebrigu o životinjama

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan zaštite životinja. Na samom početku, kao neko ko se već godinama unazad bavi zaštitom životinja, želim da ukažem na činjenicu da su i životinje živa bića koja osjećaju radost, tugu, bol i koja nas, na kraju krajeva uveseljavaju, navodi se u saopštenju koje potpisuje direktor NVO Prijatelji životinja Podgorica Dragoje Vlahović.

Foto: Pexels

Kako ističe, u Crnoj Gori je briga o životinjama vjerovatno na najnižem nivou, kada je riječ o evropskim državama. Iako već šesnaest godina postoji Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja, koji je nedavno usavršavan, za nadležne državne i lokalne institucije, zadužene za njegovu inplementaciju, on je još uvijek samo mrtvo slovo na papiru.

"Iako se pojedine organizacije koje se bave zaštitom životinja maksimalno trude da ukažu nadležnim institucijama na sve korake koje treba preduzeti, naša zemlja je i dalje na dnu evropske ljestvice, kada je riječ o zaštiti životinja. A dovoljno je samo okrenuti se oko sebe i vidjeti kako se to radi u Evropi i takav sistem primijeniti i kod nas, ali izgleda da nam je i to teško uraditi", dodaje Vlahović.

Pored toga, kako navodi, najveći problem u Crnoj Gori predstavlja neodgovorno vlasništvo nad životinjama i neadekvatna ili skoro pa nikakva kontrola vlasnika. Zbog te činjenice sve je veći broj napuštenih pasa, mačaka, pa čak i goveda i konja i to na javnim gradskim površinama, a da ne govorim o ruralnim područjima, gdje je ovaj problem još izraženiji.

"Na samom kraju želim da ukažem da bi se redovnom kontrolom i adekvatnom kaznenom politikom, uz odgovoran pristup, koji nažalost nemamo, te edukacijom građana, došlo do toga da se zaštita životinja i odgovorno vlasništvo podignu na mnogo viši nivo. Međutim, po svemu sudeći, u skorije vrijeme tako nešto ne možemo očekivati, prije svega zbog nestručnosti i nezainteresovanosti nadležnih institucija", zaključuje se u saopštenju.