17-06-2024

Centar za socijalni rad u Budvi donio 15 rješenja za isplate iz Alimentacionog fonda

Poslije dužeg perioda čekanja i usaglašavanja zakonskih odredbi, Alimentacioni fond je počeo da radi u punom kapacitetu.

Centar za socijalni rad u Budvi donio 15 rješenja za isplate iz Alimentacionog fonda | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/Portal RTV Budva/arhiva

U Centru za socijalni rad u Budvi donijeto je 15 rješenja po kojima je počela isplata, a pravo na nadoknadu se ostvruje od datuma usvajanja Zakona, za djecu do 18 godina, a uslove pod kojima se ovo pravo ostvaruje, pojasnila je načelnica budvanskog Centra Jasna Petrović.

"Alimentacioni fond je zaživio, Centar za socijalni rad radi na donošenju rješenja. Donijeto je 15 rješenja, za petnaestoro djece, isplata je krenula. U bilo kojoj situaciji ako se ispune uslovi koji su predviđeni ovim zakonom stranke uvijek mogu da podnesu zahtjev. Kada je u pitanju novčana nadoknada ona je određena izvršnim rješenjem, odnosno izvršnom sudskom presudom. Onaj iznos koji je naveden u presudi taj iznos se isplaćuje, znači nije unaprijed određen iznos nego zavisi od iznosa koji je naveden u sudskoj presudi", kazala je Petrović u izjavi za Radio Budvu.

Ona pojašnjava u kojim slučajevima se djetetu priznaje pravo na privremeno izdržavanje.

"Stranke što su podnijele rješenje zahtjev 2022. godine, njima je priznato pravo od dana podnošenja zahtjeva do navršene 18 godine, odnosno dok dužnik izdražavanja ne počne da poštuje svoju obavezu koja je određena izvršnim rješenjem, odnosno dok ne počne da daje izdržavanje za svoje dijete. Dijete ima pravo na privremeno izdržavanje ako dužnik neprekidno u dva mjeseca u cjelosti ili djelimično ne ispunjava svoju obavezu. Pod djelimičnim izdržavanjem podrazumjeva se da dužnik izdržavanja ne plaća alientaciju u onom iznosu koji je određen izvršnom sudskom presudom već manju, a po neredovnim ako zaposleni 12 mjeseci duguje najmanje dva mjesečna iznosa potraživanja. U tim slučajevima djetetu se priznaje pravo na privremneno izdržavanje", navela je.

Ovo pravo se ostvaruje na način što se zahtjev prvo predaje Centru za socijalni rad, a od dokumentacije je potrebno izvod iz matične knjige rođenih za dijete, potvrda o mjestu prebivališta, odnosno boravišta za roditelja i dijete, te postupak pokrenut od javnog izvršitelja, odnosno rješenje od javnog izvršitelja.

"Međutim Centar za sociojalni rad može da zatraži još neku drugu dokumenatciju radi potpunog i pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja. Na kraju Centar donosi rješenje koje dostavlja Alimentacionom fondu koji vrši isplatu", zaključila je Petrović.