25-10-2024

Gimnazija Kotor tradicionalno na beogradskom Sajmu knjiga

Učenici Gimnazije Kotor (14 učenika Specijalističkog odjeljenja filološke gimnazije, šest učenika trećeg razreda smjera Opšta gimnazija, šest učenika smjera Ekonomski tehničar) i četiri profesora u posjeti su 67. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Gimnazija Kotor tradicionalno na beogradskom Sajmu knjiga | Radio Televizija Budva

“U atmosferi u kojoj je "reč slobodna", a u kojoj knjige žive jedan poseban život, tražili su svoje omiljene knjige, upoznali se sa aktuelnim dešavanjima iz svijeta književnosti i obogatili svoje kućne biblioteke novim knjigama”, kaže za Radio Kotor prof. srpskog jezika i književnosti Ljiljana Čolan.

Među naslovima izdvojila je posthumno izdat roman Gorana Petrovića "Palata", "Mediteranke" francuskog pisca Emanuela Rubena, najnoviji roman Behamina Labatata "Manijak", zatim stručnu literaturu o Andriću, Crnjanskom...

“Učenici i profesori su kupovali i potrebnu stručnu literaturu. Poneko bi zastao ispred sala "Iva Andrića", "Vaska Pope", "Borislava Pekića", "Jovana Jovanovića Zmaja" u kojima su se održavale promocije i slušao poznavaoce pisane riječi kako govore iz stručne perspektive, ali i kao oduševljeni čitaoci o novim i starim knjigama, književnim opusima, monografijama, studijama”, kazala je Čolan.

Povratak iz Beograda je planiran za nedjelju.

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji traje do 27. oktobra, jedna je od najstarijih i najvažnijih književnih manifestacija u regionu. Njegov osnovni cilj je pružanje mogućnosti izdavačima, autorima, knjižarima, bibliotekarima, distributerima knjiga, kompanijama za multimediju i drugim akterima, da uspostave kontakte, razmijene iskustva, sklope poslovne dogovore i ostvare druge vidove poslovne i kulturne saradnje. Svi izdavači iz Srbije i najugledniji izdavači iz regiona na Sajmu predstavljaju svoju godišnju izdavačku produkciju.

(Radio Kotor)