23-07-2024

Insert iz ljeta: Ognjen Savčić i levitacija na vodi, Budvanin jedini E- foil bilder u Crnoj Gori

Foil surfing je jedna od aktivnosti koju možete da isprobate ako ste ovog ljeta na Budvanskoj rivijeri. Ognjen Savčić je inženjer umjetnik i kreativac koji je iz ljubavi prema moru i surfingu izumio električnu dasku za let iznad vode.

Insert iz ljeta: Ognjen Savčić i levitacija na vodi, Budvanin jedini E- foil bilder u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Ognjen, koji je po profesiji elektrotehničar i programer, za ljetnji program "Budvansko ljeto, podgoričke priče" otkriva jedan novi svijet sporta i zabave na moru. Evo kako je došao na ideju da izumi električnu dasku za surfovanje.


Foto: printscreen/yt

"Specijalno pošto živimo na moru ono je neka moja opsesija. Spletom okolnosti i sposobnosti, na ovakvom jednom divnom mjestu, mene je privukao surfing, iako mi ovdje nemamo ni vjetra ni valove, pa je trebalo da se domišlja kako to da se prevaziđe. Danas je tehnologija napredovala da se mogu spajati neke nespojive stvari. Onda smo tehnološki osmislili tu foil surf dasku i kada stavimo motor možemo je onda koristiti za surf", priča on.

Levitacija nad morem je osjećaj bez kojeg Ognjen više ne može.

"Ova vrsta surfinga daje poseban osjećaj iz razloga što vi u određenom momentu sa tom daskom polijećete i dobijate osjećaj leta iznad vode. Neka vrsta levitacije, dakle osjećaj kada se jednom proba bez njega više ne može da se živi", ističe.

Objašnjava kako se koristi daska E foil.

"Najprije treba da se priviknete na daljinski, da savladate kontrolu jer sa njom dajemo gas. Kada postanemo dovoljno samopouzdani u održavanju gasa prelazimo na sledeće faze, pa iz ležećeg položaja prelazimo na klečeći i onda se lagano podižemo. Dok stojimo na nogama izdižemo dasku iznad vode i dolazimo do levitacije nad vodom", objašnjava.

Foil surfing danas postaje sve popularniji.

"Na ovoj našoj teritoriji mogu da kažem da sam prvi i jedini E fil bilder, ja se bavim iz hobija izradom električnih skejt bordova i električnih surf dasaka. Interesovanje je jako veliko, uglavnom ljudi sa zapada, gdje se te stvari proizvode. Oni žele da probaju i to su uglavnomn stranci", zaključuje Savčić.