16-08-2024

Insert iz ljeta: Zoran Dragović - Petrovac je najljepše mjesto na Jadranu

Poznat kao neko uvijek ima da ispriča dogodovštine, kako sa mora tako i iz svakodnevog života, Zoran Dragović je u Crnu Goru došao 1970. kao mornar, tu se zaljubio i osnovao porodicu, a 15. avgust, Dan graničara Jugoslovenske armije, je za njega posebno važan datum.


Foto: PrintScreen/RTB, yt

“To je dan moje jedinice, moje vojske, mog broda i dan kada sam uplovio u Petrovac i shvatio da je to jedno od najljepših mjesta na moru. To je dan kada sam sreo svoju ženu, i ja sam od toga dana Petrovčanin”, ističe Zoran gostujući u emisiji “Budvansko ljeto, podgoričke priče” na RTB.

Kako se prisjeća, to je bilo vrijeme kada su brodovi graničnih jedinica Jugoslavije uplovljavali u sve luke na Jadranu, i od kada su zbog svojih humanih podviga nosioci plave vrpce Jadrana, priznanja koje se dodjeljivalo za spašavanje ljudi i imovine na moru.

“Nekim slučajem sam i ja bio učesnik, jer se na brodu na kome sam bio porodila žena koju smo nosili za Split, a drugi slučaj je čovjek koji je na brodu ostao bez noge i kojeg smo takođe nosili upravo tamo kako bismo mu spasili život”, dodaje on.

Zoran ističe da je sve u životu postigao iz Petrovca i u Petrovcu, te da ni jednog jedinog trenutka nije zažalio što je svojim brodom tu često dolazio i da se često šale da je "brodom odavde odveo nevjestu".

Pored toga, on objašnjava da je Petrovačka noć nekada bila, kako kaže, mjesna manifestacija, i da je svako dvorište, svaka kuća i kafana učestovala kako bi im to bilo najljepše veče.

“Danas to više nije isto. Ljepota i kvalitet koji je ta noć tada pružala, toga zaista više nema”, zaključuje Zoran.


Video: RTB