04-04-2015

Jedriličar pronađen nakon 66 dana

Poslije više od dva mjeseca na otvorenom moru, koje je Amerikanac koji je krenuo na pecanje proveo na prevrnutom trupu svoje jedrilice, napokon je kod kuće! U dobrom je zdravstvenom stanju i ljekari prognoziraju da će proći bez ikakvih posljedica.

Jedriličar pronađen nakon 66 dana | Radio Televizija Budva

Trenutak kada helikopter Obalske straže podiže Lusa Džordana sa broda, koji je brodolomnika našao na 320 kilometara od obale Amerike, pun je emocija. Tridesetsedmogodišnji jedriličar je izgubio kontrolu nad svojom malom jedrilicom, koja se potom prevrnula.

Duže od dva mjeseca su ga nosile morske struje. Živio je od kišnice i riba koje je hvatao golim rukama. Gotovo pravim čudom, vidjela ga je posada njemačkog broda "Hjuston ekspres".

Brodolomnik priča da ga posada njemačkog broda najprije nije ugledala, a da se potom namučio da skrene pažnju na sebe.

Džordanov otac je 29. januara obavijestio Obalsku stražu da mu nema sina i potraga je počela 8. februara. Prekinuta je deset dana kasnije.

Kada je nestao, porodica je izgubila svaku nadu. Ali ga nijesu zaboravili. "Sanjala sam ovaj trenutak i svaki put kad sam se probudila, rastužila bih se što je bio samo san. U mojim snovima je bio živ. I sad je to stvarnost!", presrećna je Džordanova sestra.

Ljekari kažu da je on u iznenađujuće dobrom zdravstvenom stanju. Može sam da hoda i komunicira, samo je krajnje iscrpljen. Predviđaju da će se potpuno oporaviti za najviše nedjelju-dvije.